Diplomáciai pengeváltás a falklandi tengerfenéken folyó olajkutatás miatt

Argentína jogi eljárást is indított azon társaságok ellen, amelyek a Falkland-szigetek közelében próbafúrásokat végeznek.

A Nagy-Britanniához tartozó szigeteken, a szárazföldön már zajlik az olaj kitermelése. De a szigeteket övező tengerfenék még nagyobb készleteket sejtet. Ezért két brit és három amerikai olajtársaság, a falklandi hatóságok felkérésére próbafúrásokat kezdett. Argentína ezt jogszerűtlennek tartja. Buenos Aires szerint a kutatáshoz az argentin kormány engedélye is kellene, de őket senki nem kérdezte meg. A falklandi vezetés és a brit kormány persze arra hivatkozik, hogy brit felségterületről van szó, amihez Argentínának semmi köze. Argentína 1982-ben katonai erővel próbálta visszafoglalni a sajátjának tekintett és Argentínában Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot. A háború a britek győzelmével végződött, azóta a Falkland-szigetek lakói népszavazáson, 99,8 százalékos szavazati aránnyal erősítették meg, hogy brit fennhatóság alatt akarnak maradni.

Az utóbbi időben mégis kiélesedett a brit–argentin viszony. Amerikai hírszerzési forrásokból szivárgott ki, hogy a brit felderítés igencsak aktív Argentínában. Buenos-Airesben ezért berendelték a brit nagykövetet és kérdőre vonták. Persze másnap mehetett a londoni külügyminisztériumba az argentin nagykövet is, őt a Falklandok fölötti vitathatatlan brit szuverenitásra emlékezették. A vita mögött persze ott van az olaj is. Argentína tudja, hogy nincs esélye a szigetek formális visszaszerzésére, de a környező tengeri olajlelőhelyekből valamilyen jogi formula alapján profitálni szeretne, vagy ha másképp nem megy, üzleti alapon szállna be a kitermelésbe.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez