Megjött az első színes fotó a Plútóról

A NASA New Horizons nevű űrszondája készítette el az első színes képeket a pici és távoli kisbolygóról. A Plútó 2006-ig bolygónak számított, de akkor a Nemzetközi Csillagászati Társaság úgy döntött, hogy szerény méretei miatt csak a törpebolygó minősítésre jogosult.

A Plútó kisebb, mint a Hold, a súlya pedig alig 500-ad része a Földének. Hihetetlenül messze van: az amerikai űrszonda kilenc évvel ezelőtt kezdte meg misszióját Naprendszerünk legtávolabbi részébe. A New Horizons eddig 4,8 milliárd kilométert tett meg azért, hogy lefényképezhesse a távoli kisbolygót. Az első képek még elég homályosak, miután még nincs igazán közel a Plútóhoz az amerikai űrszonda. Július 14-én közelíti majd meg a legjobban a kisbolygó felszínét, de nem száll le rá.

Hogy miért nem? Mert 1930-ban felfedezték, hogy a Plútónak olyan légköre van, mely ezt megakadályozza. Ugyanakkor a mai napig komoly vita tárgya a csillagászok között, hogy pontosan milyen légköre is van a törpebolygónak: a Plútó elnyúlt pályája miatt a légköre télen összeomlik és kifagy a felszínre, de új megfigyelések szerint a törpebolygó képes annyi hőt “elraktározni”, ami kitart a “sötét” időszakokra is.

Pluto, now blurry, will become clear with NASA flyby
Az első képek a Plútóról és a Charonról.

Továbbá a tudósok azt gyanítják, hogy hatalmas óceán van a Plútó felszínén, de ez azért nem látszik, mert állandó jégréteg borítja. A közelebbi fotók talán majd többet mondanak el erről. A kutatás vezetője biztos benne, hogy fantasztikusan érdekes felvételek készülnek majd akkor, ha az amerikai űrszonda 12 500 kilométerre megközelíti a Plútó felszínét. Az amerikai űrszonda fényképeket készít a Plútó öt kis holdjáról (az 1200 kilométer átmérőjű Charon, Nix, Hydra, Kerberos és Styx) is, így a Naprendszer e távoli részéről biztosan többet fogunk tudni, mint most.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez