A világ legkirályabb óvodája

Vajon az építészet hatással van arra, hogy az emberek hogyan érzik magukat? Egy híres japán építész abszolút így gondolja, ezért forradalmi óvodát tervezett, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak az életről.

Tezuka Takaharu híres japán építész Tokióban tervezett óvodát. Az ovális kialakítású, kétszintes, középen nyílt terű Fudzsi Óvodában kevés fal van, viszont annál több fa.
screen-shot-2015-04-15-at-12-34-30
A gyerekeknek ugyanis szabad térre van szükségük ahhoz, hogy saját maguk tanulják meg az élet szabályait, ahelyett, hogy fegyelmezik, vagy túl sokat dédelgetik őket – vallja az óvoda.

Eredetileg az igazgató, aki állítólag igazán szórakoztató figura, a második emeletre nem akart korlátot tenni, csupán hálót alá – ha valaki leesik, az majd elkapja. A kormányzati szabályozás azonban ezt nem tette lehetővé, így kompromisszumot kellett kötni: maradtak a korlátok. Hálók azonban vannak, például a fáknál, így a gyerekek szabadon mászhatnak anélkül, hogy bárkinek is aggódnia kéne.

screen-shot-2015-04-15-at-12-33-19

Apropó: tanulás. A termek nem éppen „szoba” jellegűek. Az egész ovális óvoda nyitott a középső térre, így a gyerekek szabadon mozoghatnak egyik szobából a másikba.

„Amikor a kicsik zárt terekben vannak, néhányuk elég frusztrált, vagy ideges lesz. Itt nincs miért idegeskedni, mert nincsenek korlátok vagy határok” – mondja Tezuka.

Szóval, ha a gyerek hisztizik, egyszerűen csak fut egyet, majd megnyugszik.

screen-shot-2015-04-15-at-12-35-05

„Ha például egy fiú nem akar a sarokban ülni, vagy a szobában lenni, hadd menjen. Végül úgyis vissza fog jönni. Megy egy kört. Elmenni és visszajönni természetes folyamat.”

screen-shot-2015-04-15-at-12-38-33

A kialakítás lényege tehát a nyitottság és a szabadságérzet. Ezért is van minden terem felett például átlátszó üveg. A tér azért körkörös, mert a gyerekek szeretnek körbe-körbe futkározni. A játékok is ezt az elvet követik. Az óvoda igazán sportos gyerekeket nevel, az odajárók ugyanis naponta átlagosan 4 kilométert futnak. A forradalmi tervvel a megbízók, a szülők és persze a gyerekek is nagyon elégedettek.

screen-shot-2015-04-15-at-12-37-50

„Ne korlátozzuk a kicsiket, ne próbáljuk túlságosan védeni őket. Néha szükségük van egy kis tombolásra. Ezzel megtanulják, hogyan is kell élni ebben a világban”- vallja Tezuka.

Az épület tervezésének köszönhetően tehát a gyerekek képesek önálló döntéseket hozni, bátran és szórakoztató módon tanulni. Az egyetlen hiányosság talán az, hogy nincs fű, de ez országos probléma.

(Fotó:Youtube)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez