6 híresség, akikről nem tudtad, hogy orosz származásúak

Elég csak egy kicsit megpiszkálni a felszínt, és rögtön kiderül, milyen sok világhírű embernek vannak orosz gyökerei. Miniszterelnök-jelölt, színészek és még egy Playboy modell is szerepel a The Moscow Times összeállításában.

Tudta, hogy Vlagyimir Putyin igazi férfinak nevezte Leonardo DiCaprio-t 2010-ben, amikor a színész Oroszországban járt? Persze ennél több köze is van az oroszokhoz az amerikai színésznek. Még 2012-ben árulta el az orosz sajtónak, hogy nagymamája, Jelena Szmirnova még Oroszországban született. Vendéglátói örömére azt is elmondta: „Nekem ő volt a belső tartás és tisztesség megtestesítője.”

BRITAIN-POLITICS-VOTE-LABOUR

A jelenlegi nyugati-orosz ellentét érdekes fordulata volna, ha május 7-én Ed Miliband megszerezhetné a brit miniszterelnöki posztot. A munkáspárti politikusnak ugyanis orosz rokona van, akit nem is akárhogy ismert meg. Éppen az Echo Moszkvi rádiónak adott interjút 2009-ben, amikor az egyik betelefonáló közölte vele: „Szofia Davidovna Miliband vagyok, az ön rokona. Én maradtam egyedül.” Kiderült, hogy a nő elismert akadémikus Oroszországban, és az ő nagyapja a brit férfi ükapjának volt a testvére. A nyíltan marxista nézeteket is valló Ed Miliband szülei végül Lengyelországból és Belgiumból menekültek Nagy-Britanniába a náci rezsimek elől.

BRITAIN-POLITICS-VOTE-LIBDEM

Nem kizárt, hogy egyesek szerint nem elég egy orosz származású politikus a brit politikában. A Liberális Demokrata Párt vezetőjének, Nick Clegg-nek a nagymamája ugyanis szintén orosz, az arisztokrácia tagja volt. Kira von Engelhardt bárónő az 1917-es forradalom után menekült el Szentpétervárról. A politikus nagy-nagynénjét, Moura Budberg grófnét pedig hosszú ideig azzal vádolták új hazájában, hogy az oroszoknak kémkedik.

-

„Most jött rá az anyám, hogy nem is hollandok, hanem oroszok vagyunk” – nyilatkozta korábban Pamela Anderson. Az egykori Playboy nyuszi dédapja akkor született Finnországban, amikor a terület még Oroszország része volt. Ne háborogjunk, hogy ez még nem az igazi! Később ugyanis az is kiderült, hogy a szőke bombázó egyik nagymamája igazi orosz volt. Most már csak az a kérdés, lecserélte-e már Faberge tojásokra fapapucs- és szélmalom- gyűjteményét a kanadai-amerikai színésznő.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-FILM-AWARDS-BAFTA

Nem tudja, ki az a Jelena Vasziljevna Mironov? Pedig ő az egyik legnagyobb brit színésznő. Helen Mirren orosz apától és angol anyától született. Nagyapja eredetileg az orosz hadseregben szolgált, később emigránsként taxisofőr volt Londonban. Mirren néhány évvel ezelőtt tért vissza ősei földjére, amikor Lev Tolsztoj feleségét játszotta az Utolsó állomás című filmben. Akkor azt nyilatkozta: „Hihetetlen élmény volt azon a földön sétálni, ahol az apám született, ahol a nagyapám élt, és amely oly drága volt szívének.”

000_DV187163

Első ránézésre Joaquin Phoenix-ről sem gondolnánk, hogy bármi köze volna Oroszországhoz. Ő maga sem tud túl sokat orosz gyökereiről. Annyi biztos, hogy az amerikai színész édesanyja orosz-magyar zsidó családból származik. Magyar nagymamája és apja orosz szülei a századfordulón érkeztek az Egyesült Államokba. Itt azonban nem állhat meg a felsorolás, de a többi orosz származású hírességről majd később.

Képek: Europress/AFP

(Visited 57 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez