A háború és a szankciók ellen tüntettek Oroszországban

A háború és a nyugati szankciók ellen egyszerre tüntettek kedden több orosz régióban dolgozók a független szakszervezetek felhívására, de jobbára csak pár száz fős tömeg verődött össze a legtöbb európai orosz nagyvárosban.

A Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció kezdeményezésére 2008 óta október 7-én tartják a világ 140 országában a méltó munkáért elnevezésű akciónapot.

Az orosz érdekvédelmi szervezetek az idei rendezvényeket összekötötték a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszország ellen hatályba léptetett nyugati büntetőintézkedések és a fegyveres összecsapások elleni tiltakozással.

Az oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének kezdeményezésére utcára vonult dolgozók és a kormányzó Egységes Oroszország párt, valamint a parlamentben látszólag ellenzéki kommunisták és a liberális demokraták, továbbá a hazafias szervezetek aktivistái azonban korántsem a Kreml politikája ellen tüntettek. A Kuznyecki-szénmedencében, a nyugat-szibériai bánya- és iparvidék több városában ezrek vonultak fel a hatalmat éltetve. Kemerovóban például “Putyin az elnökünk!” és “Nem a szankciókra!” feliratokat tartottak a magasba a bányászok, és támogatásukról biztosították a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék lakosságát. Mindazonáltal tiltakoztak az orosz államvasutak “túlkapásai”, a szállítási díjak emelkedése ellen is.

A Kuzbassz nevű helyi újság online változatának beszámolója szerint Az orosz szénbányászati szakszervezet kemerovói elnöke odáig ment, hogy az orosz vasutak 10 százalékos szállítási díjemelését az Oroszország elleni nyugati büntetőintézkedésekkel egyenértékűnek nevezte és élesen bírálta az állami vasúti cég vezetését.

A kemerovói nagygyűlésen résztvevők úgy határoztak, hogy a világ más országainak szakszervezeteihez fordulnak és azt kérik tőlük, hogy szervezzenek akciókat a szankciók eltörléséért.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint az európai orosz nagyvárosok zömében mindössze néhány száz főt tudtak mozgósítani a független szakszervezetek. Az Ukrajnával is határos nyugat-oroszországi Belgorodi terület azonos nevű székhelyén is csak mintegy másfél ezren gyűltek össze a nagygyűlésen. Az ott elhangzott felszólalásokból is az derült ki, hogy az ott élők attól tartanak, a nyugati gazdasági szankciók miatt elveszíthetik munkahelyeiket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez