Ilyen volt első leszbiesküvő Japánban

Jelképes esküvőt tartott egy leszbikus pár Tokióban, ahol Sibuja kerületben legálissá kívánják tenni az azaonos neműek házasságát.

Sibuja kerület önkormányzata több indokból úgy gondolta, igazolást ad azon azonos nemű pároknak, akik szeretnének olyan jogokkal élni, mellyel az ellenkező nemű élettársi és házastársi viszonyban élők. Egyelőre a házasság törvényesen nem igazolt, de a színészpár Icsinosze Ajaka (34) és Szugimori Akane (28), 80 rokon és barát előtt kötöttek jelképes házasságot, talpig fehérbe öltözve.

“Megtartottuk a lakodalmat, így talán könnyebb lesz másoknak is megtenni ugyanezt a jövőben”- mondta Szugimori az ünnepség után. Hozzátette, hogy a megpróbálták hivatalossá tenni a házasságot, de a hivatal visszautasította őket. Most Sibujában megkapott  tanúsítványnak azonban csak szimbolikus jelentősége van, hiszen a japán alkotmány egyelőre nem ismerte el azt. Az alkotmány meghatározása a házasságot illetően csak ellenkező nemű párokra értendő. Pedig a japán kultúra, és a hagyományok koránt sem ítélik el oly mértékben a meleg szerelmet vagy például a női szerepben mutatkozó férfiakat, mint Európában vagy a Közel-Keleten. A japán történelem ismer meleg szamurájokat, és ma is joggal lép fel a hagyományok védelmében egy transzvesztita. Míg tehát  Japánban nagyrészt toleránsak az emberek a homoszexualitással szemben, a melegjogok terén az ország nem zárkózott fel még a nyugathoz.  Ha például beteg párjukat kívánják a kórházban meglátogatni, azt megtagadhatják, hiszen papíron semmi közük egymáshoz. A sibujai kezdeményezést azonban most úgy néz ki más települések is követnék.

JAPAN-HOMOSEXUALITY-MARRIAGE

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez