Hamarosan kivégzik a külföldi drogkereskedőket

Az ügyészség kérte Ausztrália, Franciaország, Brazília, a Fülöp szigetek, Nigéria és Ghána nagykövetségeit, hogy küldjenek egy diplomatát abba a fegyházba, melynek udvarán a kivégző osztagok végrehajtják a halálos ítéletet Indonéziában. Hiába tiltakoztak a külföldi államok, Joko Widodo elnök nem adott kegyelmet.

Ausztráliának kettő, a többi külföldi államnak egy-egy polgára áll szembe a kivégzőosztaggal, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor, mert a dátumot az ügyészség nem közölte Dzsakartaban. Ausztrália kilátásba helyezte, hogy a két állam kapcsolatai megromolhatnak annak következtében, ha kivégzik polgárait Indonéziában. Ugyanerre figyelmeztette egy utolsó levélben Fabius külügyminiszter is Indonéziát. Francois Hollande francia elnök az uniós csúcs szünetében ítélte el a tervezett kivégzést. A francia halálra ítélt nem szokványos drog kereskedő. Serge Atlaoui mérnök és egy olyan gyárban dolgozott, mely ipari méretekben állította elő az ecstasy tablettákat. Több mint tíz éve ül börtönben. Kegyelmi kérvényét kedden utasították el.

Indonézia igen szigorúan ítéli meg a kábítószer kereskedelmet. Bizonyos nagyságrend felett szinte automatikus a halálos ítélet. Eddig az volt a szokás, hogy csak a hazai elítélteket végezték ki, a külföldieket átadták a saját államuk hatóságainak. Az új elnök viszont kijelentette: vége a gyarmati időknek. A törvények mindenkire egyformán vonatkoznak Indonéziában is. Ezért kerül most 10 ember – köztük 7 külföldi – kivégző osztag elé Indonéziában, ahol a saria szerint halállal büntetik a drog kereskedést.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez