Betiltanák az Indonesia AirAsia gépeit Ausztráliában

Az ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hivatal (CASA) vizsgálja a lehetőségét, hogy betiltsa az AirAsia csoport indonéziai leányvállalatának járatait az országban.

A Surabayából Szingapúrba tartó 8501-es járat (QZ8501) tragédiáját követően egyre több kétség támadt az Indonesia AirAsia szakmai kompetenciáival kapcsolatban. Az egyébként az egyik legbiztonságosabb A320-as típusú gép december 28-án zuhant a Jáva-tengerbe, 162 halálos áldozatot követelve.

Ausztráliában most a szállítási dolgozók szakszervezete külön kérte Warren Truss közlekedési minisztert, aki miniszterelnök-helyettes is egyben, hogy szigorú vizsgálatot folytassanak le a légitársasággal szemben. A vizsgálat lezárásáig pedig ne engedjék felszállni a gépeiket az országban. A szakszervezet azt szeretné, ha a repülésbiztonságot felügyelő ausztrál hatóságok ellenőriznék a személyzet kiképzését és a gépek karbantartását is.

A 8501-es katasztrófájáról a hivatalos jelentésre sokáig várni kellett, ami megkérdőjelezi a cég átláthatóságát. Közben kiszivárogtak olyan információk, mely szerint a pilóták kiképzése nem volt megfelelő, és közrejátszhatott a gép lezuhanásában. Elképzelhető az is, hogy a rendkívül rossz időjárásról nem is tájékoztatták megfelelően őket.

A CASA jelenleg is vizsgálódik az ügyben. Jelenleg Perth-be és Darwinba repülnek járatai az Indonesia AirAsiának az országban. Egy új járatuk engedélyezést, ami Melbourne-ből Balira szállított volna utasokat, éppen a katasztrófa előtt halasztották el.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez