Királyi sírhoz vezethet a Teotihuacan alatt talált higany

Régészek egy csoportja nagy mennyiségű higany nyomaira bukkant a mexikói Teotihuacan romjai alatt. A felfedezés segíthet a minden bizonnyal az olmékok által alapított ősi város rejtélyes uralkodói titkainak megfejtésében. A kutatók szerint a folyékony higany jó eséllyel igazi tudományos szenzációhoz, egy királyi sír felfedezéséhez vezethet.

A mexikói régész, Sergio Gómez, aki immár hat éve kutatja a Tollas Kígyó piramis gyomrát, pénteken jelentette be, hogy egy 2003-ban felnyitott alagút végén három, meglehetősen különös tárgyakat rejtő kamrákra bukkant. A kamrákban jádéből készült szobrokat, jaguármaradványokat és egyéb olyan tárgyakat talált, amelyek arra engednek következtetni, hogy azok egy királyi kripta részét képezik. A piramis egykor valószínűleg higannyal telt katakombáiban a régészek most védőöltözetben dolgoznak, hiszen az állandóan párolgó fém rendkívül mérgező hatású.

Gómez a Reutersnek elmondta, hogy feltételezései szerint a higany az ősi közép-amerikai civilizációk számára egy, a túlvilágba vezető folyót vagy tavat jelképezhetett, amely talán egy uralkodó útját volt hivatott egyengetni az öröklétbe. Az időszámításunk után 100 és 700 között virágzó Teotihuacan lakói valószínűleg a távolról a városba szállított cinnabaritból (higany-szulfid) állíthatták elő a rituális fontossággal bíró higanyt.

A felfedezésre azért tekint különösen fontos lépésként a Közép-Amerikai civilizációkat vizsgáló régésztársadalom, mert ezidáig alig tudni valamit a Teotihuacant kormányzó társadalmi elitről. Míg egyes teóriák szerint különböző családi dinasztiák állhattak a város élén, addig mások szerint a politikai vagy katonai vezetők sokkal inkább afféle hivatalnokként töltötték be posztjukat.

A Gómez által felfedezett földalatti kamrákban a kutatók most a falfestményeket és egy sor különös, igéket és a hagyományos értelemben vett mondatszerkezeteket nélkülöző hieroglifák megfejtésén dolgoznak, amelyek közelebb hozhatják az esetlegesen a Tollas Kígyó piramis alatt nyugvó uralkodók titkát. (Fotó: AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez