Nazarbajev klasszikus stílusa- helyszíni riport a kazahsztáni elnökválasztásról

“A társadalmi bizalom új mandátumát kell megadni az elnöknek, hogy sikeresen vezesse át az országot a globális próbtételeken” – jelentette ki a Kazahsztán Népei Közgyűlés Tanácsa még február 14-én, amikor előrehozott elnökválasztást javasolt a közép-ázsiai országban. Az elnök, Nurszultán Nazarbajev 26 éve vezeti a térség gazdaságilag legeredményesebb államát. Az esetleges próbatételeket az olajár-csökkenés, az orosz gazdaság és az eurózóna nehézségei, illetve az ukrán válsággal és az Iszlám Állammal kapcsolatos biztonságpolitikai kérdések jelenthetik. Tudósítónk, Tikász Cseperke a kétmilliós Almatiban kíséri figyelemmel az elnökválasztást.

Zölden pompázik a város, virágzik az orgona. Napsütéssel indul a vasárnap. Pár plakáton kívül különösebben nem érzékelhető, hogy a menetrend szerinti jövő év helyett ma választják meg az elnököt a következő öt évre. Sőt, kifejezetten meleg, barátságos a hangulat, az emberek úgy üdvözlik egymást, ahogy ünnepekkor szokás.

Ezt a nemzetközi megfigyelők is megemlítik a délelőtt 11-kor (budapesti idő szerint reggel 7-kor) kezdődő sajtótájékoztatón a Kazahsztán hotelben. Az itt megszólaló ötből négy Orszországból, egy Svájcból érkezett. Szabálysértést egyikük sem  tapasztalt.

A választókörzetekbe folyamatosan érkeznek az emberek. Az egyikben délután egyig 52 százalékos a részvételi arány, egy másikban 90-95 százalékosra számítanak este nyolcig. Meglepődnek, amikor megérkezünk az Al-Farabi Egyetem egyik választókörzetéhez kevéssel egy óra előtt: “Szavazni jöttek? Reggel 7 és 10 között már mindenki leadta a szavazatát, 2930-an.” Hitetlenkedve kérdezünk vissza, vasárnap ilyen korán felkeltek a diákok? “Igen. Egyrészt, délelőtt futóversenyt rendeztek a városban, másrészt, azt gondolják, hogy ez a választás az ő sorsukat befolyásolja.”

Előrehozott elnökválasztás Kazahsztánban: Választókörzet az Al-Farabi Egyetemen Almatiban
Előrehozott elnökválasztás Kazahsztánban: Választókörzet az Al-Farabi Egyetemen Almatiban

Nurszultán Nazarbajeven kívül elnökjelölt még a Kazahsztáni Népi Kommunista Pártból Turgun Szizdikov és az önjelölt Abulgazi Kuszainov az államfőt delegáló Haza Pártjából. Mit vár a mai elnökválasztástól? – erre kerestem a választ a helyiekkel beszélgetve. “Nazarbajev nyer és folytatja az eredményes stratégiát, béke és stabilitás lesz az országban” – mondja egy 24 éves nő. “Tetszik az ő klasszikus stílusa, nem kell nekünk más. Azt akarjuk, hogy béke és stabilitás legyen” – utal megint csak Nazarbajevre egy nyugdíjas férfi. Gondolt-e arra, hogy nem jön el szavazni? – fordulok egy 18 éves fiúhoz: “Nem, egyrészt, mert most szavazhatok először, másrészt, mert szerintem minden voks számít.”

A voksok leadása után.
A voksok leadása után.

Nurszultán Nazarbajev 74 éves, mi lesz a következő periódus lejártakor, 2020-ban? Ez az, amire senki nem tudja a választ. Néhányan azt tartják valószínűnek, hogy idővel maga az államfő jelöli ki utódját, aki hozzá hasonló eredményességgel irányítja majd az országot.

Képek: TCsO

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez