Exit-poll: meglepetések nélkül, 97,5%-os Nazarbajev győzelme

Bár a pontos adatok csak egy hét múlva várhatóak, helyi idő szerint 00:03-kor közölték az előrehozott kazah elnökválasztás exit-poll eredményeit. A várakozásoknak megfelelően magasan Nazarbajevé a győzelem.

A tegnapi békés hangulatú elnökválasztáson 95,11%-os volt a részvételi arány – közölte tegnap este a Központi Választási Bizottság. Arról is tájékoztatott, hogy megyei szinten Almati körzetében mentek el a legtöbben szavazni, 98,48%, a legkevesebben, 95,36% Mangisztau körzetében, a Kaszpi-tenger partján. Míg a fővárosban, a körülbelül hatszázezres Asztanában 94,51%, a kétmilliós Almatiban 78,28% volt a részvételi arány.

Az exit-poll adatok szerint az előrehozott elnökválasztást Nurszultán Nazarbajev nyerte meg. A Kazahsztánt 26 éve vezető politikusra a választók 97,5%-a szavazott. Turgun Szizdikovra (Kazahsztáni Népi Kommunista Párt) 1,87%, az önjelölt Abulgazi Kuszainovra (Haza Pártja) 0,63% – jelentette a Kazah Távirati Iroda.

Az előrehozott elnökválasztásra tett javaslatát a globális próbatételekkel indokolta februárban a Kazahsztán Népei Közgyűlés Tanácsa. Ennek megfelelően Nurszultá Nazarbajev tegnap délután 5 intézményi reformot ígért győzelme esetére. Konkrétumokat persze nem árult el, csupán annyit, hogy akár alkotmánymódosítás is következhet.

A tegnapi elnökválasztásról szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Kép: Almati, 2015.04.26. (TCsO)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez