Futurisztikus felhőkarcolót építenének a marokkóiak a sivatagban

A marokkóiak egy 450 méter magas toronyházat építenének Nyugat-Szaharában. Ez a világ legmodernebb épülete lehet – ha sikerül felépíteni.

A „City of Sand” projekt tervezésével az francia OXO Architects tervezőirodát bízták meg a marokkóiak. A futurisztikus “homokváros” jelképe egy 450 méter magas toronyház lenne, amely 600 lakásnak, egy szállodának, egy sportkomplexumnak, éttermeknek, szórakozóhelyeknek és nem utolsósorban egy bevásárlóközpontnak is otthont adna. A tervek szerint az épületet a legmodernebb technológiával építenék meg és szerelnék fel.

Egy időjárás-előrejelző állomást is létrehoznának a legfelső szinten, és az egész komplexum üzemeltetését nap- és újrahasznosítható energiákkal oldanák meg. Az épület tehát teljesen önellátó lenne, melegvíz-ellátását és fűtését geotermikus rendszer biztosítaná. Külön vízgyűjtő berendezéseket is kapna, hogy az esővizet, illetve a sivatagi pára lecsapódásából nyert csapadékot összegyűjtsék – így a homoktenger közepén mezőgazdasági tevékenységet is lehetne folytatni. Arról azonban még nincsenek információk, hogy a grandiózus projekt kivitelezése mennyibe kerülne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez