Etióp zsidók tüntettek ismét a rendőri erőszak ellen Izraelben-immár tízezren

46 rendőr és 7 tüntető megsebesült amikor összecsapás tört ki a rendőri erőszak ellen tüntetők és a rohamrendőrség között Tel-Avivban. A tüntetők azt követelték, hogy vonják felelősségre azokat a rendőröket, akik egy etióp katonát megvertek annak ellenére, hogy az az izraeli hadsereg egyenruháját viselte.

A videó, amely azt mutatja, hogy két izraeli rendőr ver egy színes bőrű katonát, óriási felháborodást váltott ki Izraelben. Három nappal korábban Jeruzsálemben tüntettek az etióp zsidók, most pedig 10 ezren vonultak fel Tel Avivban. Nemcsak az etióp zsidó közösség tagjai tüntettek, de csatlakoztak hozzájuk baloldali jogvédő szervezetek is, melyek elvetik a rendőrök brutális fellépését a színes bőrűekkel szemben.

Körülbelül 120 ezer Etiópiából származó zsidó él Izraelben. 1984 és 1991 között vándoroltak be, miután Izrael elismerte, hogy egy ősrégi zsidó csoport túlélőiről volt szó. A középkori körülmények között élő falasa zsidók csak nehezen illeszkedtek be a modern izraeli társadalomban. Sokan közöttük diszkriminációra panaszkodnak ma is. Az viszont eddig nem fordult elő, hogy olyan etióp zsidót páholjanak el a rend őrei, aki az izraeli hadsereg egyenruháját viseli. A kormány tagjai is tisztában vannak vele, hogy ez az incidens súlyos társadalmi problémákat vet fel. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte: meglátogatja azt az etióp zsidó katonát, Damas Pakadat, akit a rendőrök agyba-főbe vertek Izraelben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez