Megdöbbentő összefüggések a szülők jövedelme és gyermekeik testi, lelki fejlettsége között

A szegényebb gyerekek Dél-Koreában betegesebbek, illetve átlag alatti a tanulmányi eredményük. A ChildFund Korea kutatásából az derül ki, hogy a folyamatban mérhető hatása van a szülők jövedelmének.

Minél alacsonyabb a szülő jövedelme, annál betegesebb a gyerek- derül ki az eredményekből. A kutatás készítői tavaly májustól decemberig figyeltek meg 4327 általános iskolást az országban, és vizsgálták azok testi-lelki egészségét.

Érdekes módon azt állítják, hogy a szülők jövedelme a gyermek magasságát is befolyásolja. A havi 11 millió won alatti jövedelemmel rendelkező szülők gyerekei átlagosan 135 centiméter magasak voltak. A 21 és 93 millió won között keresők csemetéinél az átlag 137 cm. Az alacsony jövedelmű háztartások 6,1%-nál a gyermek elhízott volt, miközben a gazdag háztatásoknál ez az arány csak 3,5%. A hatodik osztályosok 39,7%-a azt mondta a szegényebb családokban, hogy már tervezett öngyilkosságot. A gazdag gyerekek 33,1%-ka vallotta ugyanezt.

Az öngyilkossági hajlam egyébként a kilátástalanság miatt még ma is jellemző a kelet-ázsiai országokban, például Japánban és Dél-Koreában. Bár leginkább az egyetemistákat, vagy 40-es korosztályt érinti, általános iskolások körében is mérhető a jelenléte.

Van továbbá egy érdekes összefüggés a szülők képzettsége és a gyermek fizikai, mentális állapota között. Az elhízás kevésbé volt gyakori a jól képzett szülők gyerekeinél, ők ráadásul kevésbé voltak depressziósak. A gyermekek körében az anyák végzettsége volt inkább hatással a depresszióra és az öngyilkossági hajlamra, az apák eredményei kevésbé.

Az egyetemi diplomával rendelkező szülők gyerekeinek körében az elhízás aránya 3,7 százalék, miközben a csak érettségizett anyák gyerekeinél már 11,1%. Az egyetemet végzett anyák gyerekeinek 15,8%-át foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, míg megdöbbentő 38,9% az arány azoknál, akiknek az anyja nem érettségizett.

A ChildFund Korea kutatója Kim Eun-Jung azt mondta: „egyértelmű, hogy a szegénység öröklődik. Többet kell tennünk azért, hogy eltüntessük ezeket a társadalmi egyenlőtlenségeket.”

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez