Egy ellenzéki meggyilkolásáért áll bíróság elé Noriega

Az 1990-ben rács mögé került egykori panamai diktátort, Manuel Antonio Noriegát hat bűntársával együtt május 21-én állítják bíróság elé, Heliodoro Portugal ellenzéki politikus és szakszervezeti vezető elrablásában és meggyilkolásában vállalt szerepük miatt.

Heliodorót máig tisztázatlan körülmények között, 1970-ben gyilkolták meg, éppen abban az évben, amikor Noriega a panamai katonai hírszerzés élén, a CIA fő szövetségeseként a latin-amerikai és karibi balos gerillák elleni harc egyik helyi vezéralakjává avanzsált. A ma már törékeny egészségű 81 éves diktátor most további hat volt katonatiszttel osztozik a vádlottak padján a Portugal-gyilkosság ügyében indított eljárás során. Portugal holtestét az országot 1968 és 1989 között uraló katonai rezsim visszaéléseit vizsgáló bizottság munkatársai azonosították 1999-ben, egy laktanya területén.

A szakszervezeti vezetőt 1970. május 14-én látták utoljára, és a bizonyítékok az irányba mutatnak, hogy a haláláért minden bizonnyal az Omar Torrijos tábornok nevével fémjelzett katonai rezsimet terheli a felelősség .

Torrijos rejtélyes halálát követően a katonai ranglétrán egyre magasabbra hágó Noriega került az ország élére, aki a CIA-val ápolt kitűnő kapcsolatainak köszönhetően egészen 1989-ig élvezhette hatalmát. Közben ellenzékiek tucatjai tűntek el nyomtalanul. A Noriega 1989-es bukása után alakult Igazság Bizottság adatai szerint a panamai katonai junta 23 éves uralma alatt mintegy 110 hivatalosan is bizonyított kínzásra, gyilkosságra és emberrablásra került sor.

Az Emberi Jogok Amerika-közi bíróságának döntése szerint a számos eltűnésért és gyilkosságért a panamai állam vezetését terhelte a felelősség, Portugal családjának pedig 190 000 dolláros kártérítést kell fizetni.

Az USA-ban hosszú éveken át rács mögött tartott Noriegát most kézről kézre adja Washington, Párizs és Panama – az egykori diktátornak komolyan fájhat azért a feje, hogy a Hugo Spadafora-gyilkosság miatt nyakába sózott 60 évet esetleg újabb 60 éves büntetési tétel követheti majd. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez