A rijádi tőzsde megnyílik a külföldiek előtt is-résnyire

50 milliárd dollárnyi külföldi tőke jöhet az arab világ legnagyobb börzéjére, de a szaúdi hatóságok sok megszorító szabályt is hoztak.

Június 15-én nyílik meg a rijádi tőzsde a külföldi befektetők előtt. Az 575 milliárd dolláros piac természetesen óriási érdeklődést kelt. De a Capital Market Authority (CMA), tehát a szaúdi tőzsdei felügyelet, hozott néhány korlátozást, hogy elkerülje a külföldi tőke túl gyors beáramlásából származó „destabilizáló” hatást. A szaúdi tőzsde teljes értékének maximum 10 százaléka kerülhet külföldi tulajdonba. Egy cég legfeljebb egy szaúdi vállalat öt százalékát szerezheti meg. A teljes külföldi tulajdon egy cégben nem haladhatja meg a húsz százalékot. A külföldi befektetőnek legalább ötmilliárd dolláros tőkeerővel kell rendelkezniük, de egyedi, különleges esetben, a CMA engedélyével ez a küszöb leszállítható 3 milliárdra.

A külföldiek tőzsdei nyereségére a szaúdi állam öt százalékos adót vet ki. A most közzétett szabályok lényegében véve megegyeznek a már tavaly augusztusban közzétett tervezettel, akkor sok szakértő túlságosan sok korlátot vélt felfedezni. Például a 10 százalékos maximális részesedés szinte betarthatatlannak tűnik – mondja sok tőzsdeguru. Más feltörekvő országokban 20 százalékos lehet a külföldiek teljes részesedése a tőzsde teljes értékéből, de a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tőzsdei nyitást korábban megkezdett országok, például Kína is, az első időszakban óvatosak voltak.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez