Szíriáról tárgyalt a szaúdi védelmi miniszterrel Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohamed bin Szalmán szaúdi védelmi miniszter – az uralkodó fia -, megbeszéléseiről a két ország külügyminisztere tájékoztatta a nyilvánosságot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, a tárgyalások során megerősítették, hogy a szíriai válság rendezését illetően teljes mértékben azonos a két ország célja. “Elsősorban az, hogy nem engedhető meg Szíriában a terrorista kalifátus diadala” – mondta Lavrov, és hozzátette, hogy a másik közös cél a nemzeti megbékélés elérése és a politikai folyamat mihamarabbi beindítása.

Putyin egyértelműen megerősítette, hogy az orosz légierő bevetései kizárólag az Iszlám Állam (IÁ), az an-Nuszra Front és más terrorista csoportok ellen irányulnak. Moszkva kész a szorosabb együttműködésre Rijáddal az orosz légicsapásokkal kapcsolatos kétségek eloszlatása végett – mondta Lavrov.

Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a szélsőséges fegyveresek mindkét országot veszélyeztetik, ezért a terrorizmus elleni harc sikere érdekében kötelesek fokozni a lépéseik összehangolására irányuló erőfeszítéseiket. A szunnita királyságot aggasztja Oroszország szíriai beavatkozása és esetleges szövetsége a damaszkuszi rezsimet ugyancsak támogató síita Iránnal – erősítette meg Mohamed bin Szalmán a tárgyaláson.

Oroszország szeptember 30-án indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Később elismerte, hogy más terrorszervezetek is célpontjai közé tartoznak. Nyugati és helyi ellenzéki források azonban arról számoltak be, hogy több bevetés során nem a szélsőségesek, hanem a nyugati támogatással bíró szíriai felkelőket bombázták. Rijád, Washington és Ankara is attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása a célja, semmint a terroristák elleni harc.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez