Ezt még biztosan nem tudta Tokióról

Japán fővárosa sok rangsorban elől áll, hiszen elsődleges turisztikai célpont az országban, a legbiztonságosabb város a világon, és egyben a legnépesebb és a legdrágább is. Mégis vannak dolgok, amikben súlyos hiányt szenved.

A MyNavi nevű honlap szerkesztői közzétettek egy listát a héten, melyen bemutatnak olyan dolgokat, amik rosszabbak Tokióban, mint bármely más városban Japánban. Nézzük, mit találtak.

Tokió súlyos hiányt szenved az alábbi dolgokban.

Csecsemők

Japán immár a legalacsonyabb születési rátával rendelkező ország a világon. Ez a mutató a fővárosban a legalacsonyabb. Az egészségügyi minisztérium szerint a tokiói nők átlagosan 1,13 gyereket szülnek életük során. Ez azt jelenti, hogy az elöregedő társadalom problémája mellett Tokió jócskán hozzájárul ahhoz is, hogy előbb utóbb elfogyjanak a japánok.

JAPAN-LIFESTYLE-FAMILY-CHILDREN

 Mezőgazdasági terület

A város terjeszkedésével Tokió prefektúrában csupán 7400 hektár mezőgazdasági terület maradt. Ez körülbelül  huszada a szomszédos Ibaraki prefektúráénak, ami 173 ezer hektárral büszkélkedhet. Ez aztán azt eredményezi, hogy hatalmas mennyiségű behozatalra van szükség, amitől természetesen az árak is növekednek.

 Rizstermelés

Korábban már írtunk arról, hogy Japán jócskán le van maradva a rizsfogyasztó országok között. Mivel amúgy is kevés a megművelhető terület, így az sem meglepő, hogy a főváros kevesebb rizst termel, mint más prefektúrák. Mégis, Tokiónak sikerült 666 tonna rizst előállítania tavaly, bár ez csekély mennyiség Niigata prefektúra 657 ezer tonna rizséhez képest. Tokióban tehát előfordulhat, hogy messziről jött rizshez jutunk.

JAPAN-AGRICULTURE-RICE-TRADE-SOCIAL

Otthontulajdonosok

A tokióiak csupán 46%-a él saját otthonában, ami jelentően elmarad az országos, 61 százalékos átlagtól. A legtöbb lakás- és házbirtokossal Fukujama városban, Hirosima prefektúrában találkozhatunk, ahol a lakosság 80%-a saját otthonában él.

Tokióban egyébként rengeteg az olyan fiatal, aki a fővárosban nehezen tudja megvetni a lábát. A lakásváráslás, főleg egyedülálló fiatalok számára szinte egyenlő a lehetetlennel. Az ingatlanárak pedig tovább növekednek, mivel egyre többen kívánnak Tokióban boldogulni.

230632081_0f74c84944_o

 Autótulajdonosok

Tokióban több autó van, mint bármely városban az országban, de ha megnézzük az autók számát a háztartásokban, a főváros az országos lista aljára kerül: alig fél autó/háztartás. A legtöbb gépkocsi-tulajdonos Fukui prefektúrában van, ahol átlagosan 1,7 az autók száma háztartásonként.

Jelenleg Tokióban a tömegközlekedés a legjobb megoldás, autóval szinte lehetetlen közlekedni, parkoló vagy nincs, vagy nagyon drága, a kocsik fenntartása is sokba kerül. Erről ITT olvashatják egy korábbi cikkünket.

 Megújuló energia

A Fenntartható Energia Intézet adatai szerint a város által elfogyasztott energiának csupán 0,4 százaléka származik megújuló forrásból. Ez a legalacsonyabb arány az országban. Akita prefektúra ezzel szemben például 19%-ban használja ki a megújuló energiákat.

A MyNavi cikke egyébként egy, a klímaváltozással foglalkozó nemzetközi tanulmányra is felhívja a figyelmet, eszerint Tokióban a legkevésbé figyelnek oda a globális felmelegedés hatásaira. A megkérdezetteknek csak 30%-a foglalkozik a kérdéssel, és sokkal kevésbé tájékozottak a témában, mint mondjuk New York, London, Sanghaj vagy Mumbai lakói.

JAPAN-CLIMATE-WARMING-ENERGY-WIND

Szóval röviden Tokió egy gyermektelen, tömegközlekedő, kevés rizst termelő város, ráadásul nem törődik a környezettel. Ki gondolta volna ezt a világ egyik legmodernebbnek tartott metropolisáról?

(Fotó:AFP, GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez