A női jogok élharcosai lettek a tálibok

Malala azért kapott Nobel békedíjat, mert gyereklányként kiállt Pakisztánban a lányok oktatása mellett, és ezért fejbe lőtték a lányiskolákat bezáró tálibok. Akiknek “kollégái” a határ túloldalán, Afganisztánban most oktatást ígérnek a nőknek, egészen az egyetemi diplomáig. Igaz, ehhez az kellett, hogy leüljenek tárgyalni a kabuli kormánnyal.

Katarban kezdődtek meg a tárgyalások az afganisztáni tálib lázadók és a kabuli kormány között. A mai lázadók 1996 és 2001 között hatalmon voltak, és erre az öt évre az afgán nők a legbrutálisabb elnyomás éveiként emlékeznek. Nos, ezek a nőgyűlölő tálibok mindenkit megleptek a katari tárgyalásokon azzal, hogy az eddiginél sokkal kevésbé kemény vonalat képviseltek a nőügyekben. Küldötteik nem csak oktatást ígértek a lányoknak, beleértve az egyetemeket is, hanem elhelyezkedést, a hagyományosan férfiak által uralt foglalkozásokban is.

Ez azért nem semmi változás ahhoz képest, hogy az ezredfordulón, amikor ők voltak az urak, még az utcára sem engedték ki férfi kísérő nélkül a nőket. Akiket minden joguktól megfosztottak. Nos, most a katari tárgyalásokra a kabuli kormány 20 tagú küldöttséggel érkezett, és ebből három nő volt. Ők számoltak be az AFP hírügynökségnek arról, hogy “meglepően elfogadóak” voltak a követeléseikkel, vagy inkább feltételeikkel szemben a tálibok. Akiknek az oktatásra és a munkavállalásra tett ígéretei teljesen szembe mennek az 1996-2001-es, a nőket négy fal közé záró valósággal.

Most még azt is támogatták, hogy a jogászok dolgozzák ki Afganisztánban, hogyan biztosíthatnák a nőknek a jogot a szabad párválasztáshoz – meséli Malalai Shinwari volt parlamenti képviselő, nőjogi aktivista. “Figyelmesen hallgattak, amikor azt mondtam nekik, hogy miután ők a burkát kötelező viseletté tették, csak egy kis lyukon, egy apró ablakon át láthattam a világot.”

“Még arról az asszonyról is meséltem nekik a falumból, akinek mind a két fiát megölték. Az egyiket azért, mert a kormányerőkkel harcolt, a másikat meg azért, mert a tálibokkal. És ő vigasztalhatatlan.” Shinwari azt hitte, hogy ezek után nem is állnak szóba vele a tálib küldöttség tagjai. De meglepetésére egy idős, fehér szakállú tálib odament hozzá, és azt mondta: könnyek jöttek a szemébe, amíg őt hallgatta.

De az aktivista lelkesedését kevesen osztják. Más aktivisták úgy vélik: szélhámosság minden, amit a tálibok ígérnek. Ráadásul még azt sem lehet tudni, hogy milyen felhatalmazással érkezett a tálib küldöttség Katarba azoktól a vezetőktől, akik 14 éve át háborút vívnak az Egyesült Államok ellen is, és akik maguk most nem lehettek ott a megbeszéléseken, mert rajta vannak a terroristák listáján, és nem utazhatnak.

A kabuli kormány delegációjában volt két jogásznő is, akik a bebörtönzött tálibok védelmét látják el. “Mondtam a táliboknak: nem engedtétek ezt a két nőt iskolába járni. Miután vége lett az uralmatoknak, elvégezhették az egyetemet, és most a ti társaitokat védik a kormány börtöneiben” – meséli Shinwari.

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez