Mégsem olyan rossz az élet az Iszlám Állam uralma alatt?

Legalább is erre utal az al-Monitor cikke, amelyben több moszuli lakost is megszólaltattak. Ők egybehangzóan állítják: a Kalifátus van, amiben jobban teljesíti, mint az Iraki Köztársaság.

A világsajtót bejárják azok a hírek, amelyek az Iszlám Állam kegyetlenkedéseit írják le. A tetőről ledobott, felakasztott, lefejezett emberek, a megalázott és rabságba kényszerített nők, a mindent átható propaganda, a műemlékek tudatos pusztítása azt a képet vetítik elénk, hogy az Iszlám Állam területén gyakorlatilag képtelenség normális életet élni, aki ott maradt, az folyamatos rémtettekkel szembesül, és várva várja már a felszabadítást.

Az al-Monitor cikke egy ettől gyökeresen eltérő képet fest az Iszlám Állam uralma alatt élő Moszulról. Irak harmadik legnagyobb városát még a múlt nyáron foglalták el az önjelölt kalifa harcosai. Az élet azóta, állítják az al-Monitornak nyilatkozó helyiek, visszatért a normális kerékvágásba. Igaz, a mobiltelefonok továbbra sem működnek – a hálózatot még az iraki kormány kapcsolta le biztonsági okokból, de műholdas kapcsolaton keresztül már van internet, és, ami talán még ennél is fontosabb, áramszolgáltatás is. Hogy honnan van áram, az nem egészen egyértelmű: a kalifátus helyi emberei állítják, hogy titokban a kurdokkal egyeztek meg, amit Erbilben viszont tagadnak.

A városüzemeltetés is folyamatos – az új vezetés azonnal betelepedett a városi hivatalokba, megszervezte a “Kalifátus Szolgáltatási Osztályát”, és – jórészt fenyegetéssel – munkára kényszerítettek a városi dolgozókat. Az üzemeltetés mellett még némi fejlesztésre is jut energia – a kormány által telepített beton útakadályokból városfalat építettek, utakat aszfaltoznak le. 2003 óta nem történt ilyen a városban. Igaz, a városi alkalmazottak bérét továbbra sem a kalifa fizeti, hanem az iraki kormány utalja.

Elviszik a szemetet, és működnek a kórházak is. Sőt, megnyitották – igaz új elnevezéssel – a város legjobb szállodáját, az egykori Ninawa Oberoit is. Az ifjú házasoknak három nap teljes ellátással ingyen van. A kalifa ajándéka. Megnyitották a nép előtt Szaddám Husszein egykori palotáját, és annak mesés kertjeit is, ilyet utoljára a várost elfoglaló amerikai csapatok tettek 2003-ban. A cél, hogy a város lakosai úgy érezzék: a kalifátus nem csak nevében állam, valóban képest mindazt biztosítani, amit egy államtól elvárnak. A korábbi iraki kormánynak – állítólag – az amerikai megszállás óta eltelt 12 évben nem sikerült erről meggyőznie a moszuliakat. Ez pedig igencsak megnehezíti majd a kormánycsapatok dolgát, amikor majd eljutnak odáig, hogy megpróbálják visszafoglalni a várost.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez