Mexikó műhold robbant fel Szibéria felett

Mexikó technológiai büszkedése, a Centenario satelit hordozórakétája, a Protón-M pontosan 490 másodpercet működött, amikor vasárnap hajnalban az indítás után felrobbant.

Az lett volna a feladata, hogy föld körüli pályára állítsa a Centenario mexikói telekommunikációs műholdat. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta azt a robbanást, amely 390 millió dollárt röpített a semmibe: ennyibe került a program kifejlesztése. Bár a kormány azt ismétli, hogy a biztosítások fedezik ezt a veszteséget, sokan nem elégedettek ezzel a válasszal – tudni szeretnék, van-e felelőse ennek a bukásnak.

A pályára állítás vasárnap 00.49-kot kezdődött a Bajkonuri űrrepülőtéren, Kazahsztánban. Az első két fokozat még nem jelzett problémát, de a harmadik fokozatban a Proton rakéta valamilyen probléma miatt meghibásodott és darabjai elporladtak a szibériai síkságon. A bajkonuri űrközpontban minden indítást beszüntettek. A szatelitet 15 évre tervezték és az lett volna a feladata, hogy Mexikóban javítsa a telekommunikációt – a mobil szolgáltatások hang és képátvitelének a minőségét. Októberre tervezik a  Morelos III. indítását – ezt a floridai Cape Canaveralról indítják és egy Lockheed Martin rakéta repíti majd az űrbe. Fernando de la Peña, a Mexikói Űrhivatal elnöke azt nyilatkozta, hogy hiba volt megbízni az orosz vállalatokban, mert köztudott, hogy  hibát hibára halmoznak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez