Turkey’s got talent – a végzetes és végletes tehetségkutató

Sokkolta az egész török társadalmat, amikor a tehetségkutató tizenkilenc éves énekesét fejbelőtték az otthonában azért, mert szerepelt a műsorban. Ismét fellángolt a vita a nők helyzetéről.

Még mindig kritikus állapotban van a 19 éves Multu Kaya, a Turkey’s got talent show (Sesi Çok Güzel) egyik versenyzője, akit két nappal ezelőtt lőtt fejbe egy fegyveres. A török hatóságok szerint a férfi a kertben bújt el, várta a megfelelő alkalmat és amikor a lány az ablak mellé állt, leadta a lövést. Három férfit tartóztattak le, akiknek a rendőrség szerint közük lehet a támadáshoz. Az egyikük a lány volt barátja, aki mindvégig bírálta exkedvese szereplését a tehetségkutatóban, emiatt szakítottak.

Multu szülei azt nyilatkozták a török hírügynökségeknek, hogy lányukat sokszor megfenyegették azért, mert indulni merészelt a Turkey’s got talent műsorba. A Diyarbakir tartományban lévő  főleg kurdok lakta Diyarbakir városa hírhedt arról, hogy az itt élők rendkívül konzervatívak és elutasítóak mindenféle női egyenjogúsággal és nyugati eszmékkel szemben. Multut többször bírálták, az interneten és a telefonon is zaklatták, nem egyszer kapott halálos fenyegetést. Sőt, áprilisban még az édesapja rokonaitól is kapott pár hasonló üzenetet. A lány a tehetségkutató szerkesztőinek is beszámolt erről és többször hangot adott félelmének.

A lány egyik szereplése a tehetségkutatóban.

“Drága kislányom, Mutlu, hogy tehették ezt veled? Nagyon szomorú vagyok” – írta ki az Instagramjára  Multu mentora. Sibel Can ismert török folkénekesnő vette pártfogásába a fiatal lányt. Sőt, személyesen kereste meg egy iskolában, ahol rábeszélte a menzán dolgozó lányt, hogy jöjjön el a tehetségkutatóba, mivel ő majd megad neki minden támogatást. Mutlu édesapja helyi újságíróknak elmondta, lánya épp egy forgatás után tért haza otthonukba, amikor az eset történt. “Csak azt szeretném, ha a lányom egészséges lenne, semmi mást. Remélem a mentora segíteni fog neki, hiszen a lányom szinte anyaként tekint rá.”  – nyilatkozta az édesapa.

A mentor üzenete az interneten.
A mentor üzenete az interneten.

Egész Törökországot megrázta az eset. Török internetezők, szervezetek és politikusok írtak támogató üzeneteket Mutlunak és a felelősök mielőbbi kézre kerítését követelték. Ezzel együtt ismét fellángolt a vita a nők helyzetéről Törökországban 300 nőt öltek meg tavaly, és a gyilkosságokat rendszerint a férjek, fiúbarátok és a rokonok követték el. Egy 2013-ban végzett kutatás szerint a török férfiak 35 százaléka azt nyilatkozta, hogy az “otthoni erőszak szükséges”, 28% szerint pedig “a verés a nő nevelésének a része”. A legutóbbi nagy vihart kavaró és tüntetésekbe torkolló gyilkosság az év elején történt, amikor a 20 éves diáklányt, Özgecan Aslant megerőszakolták majd megölték.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez