Isztambulban lőtték le a tádzsik ellenzéki politikust

Megerősítették a török hatóságok, hogy tegnap éjjel egy ismeretlen főbe lőtte Umarali Kuvvatovot. Korábban közeli szálak fűzték a 47 éves férfit a tádzsik elnökhöz, tavaly óta azonban már extrémizmus és gazdasági ügyek miatt körözte a rendőrség.

Helyi idő szerint tegnap este fél 11-kor egy ismeretlen férfi lépett az éppen egy étteremből távozó Umarali Kuvvatovhoz Isztambulban, majd egyetlen lövéssel megölte – tájékoztatott a Dogan hírügynökség. A tettes elmenekült a helyszínről.

Umarali Kuvvatov eredetileg iparmágnásként jó viszonyban volt a már több mint húsz éve regnáló Emomali Rahmon államfővel, akit viszont később nyíltan kritizált és még egy ellenzéki mozgalmat (Group 24) is alapított. Ezt tavaly októberben extrémizmusra hivatkozva betiltották Tádzsikisztánban, Kuvvatovot pedig  – szerinte politikai okok miatt – egyebek mellett sikkasztás gyanújával körözte a hazai rendőrség. Törökország előtt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben is élt a férfi. Dusanbe januári kérésére Isztambul megtagadta kiadatását.

Tadzsikisztánban az egy főre jutó GDP nem éri el az ezer dollárt sem ( Magyarországon ez mintegy 15 ezer dollár). A tadzsikok a perzsához közeli nyelvet beszélnek, és nagy számban élnek Afganisztánban is. A 7 milliós ország lakóinak a döntő többsége a szegénységi küszöb alatt él, vagyis nyomorog. Az ország vezetője a titkosszolgálat segítségével tartja fenn a rendet. Tadzsikisztánnak annyira nincsen pénze, hogy a kormányőrség is Németországban ellopott Mercedeseket használ. Emiatt az országnak voltak már diplomáciai konfliktusai Berlinnel.

Kép: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez