8 híresség, akiről nem tudtad, hogy örmény

Szomorú centenáriumról szól az idei év az örményeknek. Nemcsak mintegy 1,5 millió halálos áldozatot követelt az örmény genocídium, de sokan el is menekültek otthonról. Ma körülbelül hét milliósra becsülik az örmény diaszpórát. A legismertebb örmény hírességek következnek.

Cherilyn Sarkisian 68 évvel ezelőtt született amerikai anyától és amerikai-örmény apától. A többszörös díjnyertes énekes és színész, Cher csak azóta foglalkozik örmény gyökereivel, hogy 1993-ban egy humanitárius misszióval a kaukázusi államba utazott. Idén április közepén nagymamája visszaemlékezéseit osztotta meg az örmény népirtásról Twitterén és a genocídium elismerésére szólította fel a török kormányt.

NZEALAND-ENTERTAINMENT-FILM-HOBBIT

A Gyűrűk Ura egyik szereplője, a Gollumot játszó Andy Serkis apai ágon örmény. A King Kong remake ötven éves sztárjának felmenői Sarkisian-ról változtatták nevüket Serkis-re.

US-ENTERTAINMENT-MUSIC-AZNAVOUR

Az évszázad előadóművészének választotta a CNN Charles Aznavour sanzonénekest 1998-ban. A francia Frank Sinatra-ként is emlegetett 90 éves művész édesanyja a genocídium túlélője volt. Aznavour-ra 22 éves korában figyelt fel Edith Piaf, majd közösen végigturnézták Franciaországot és az Egyesült Államokat. Élete során több mint száz lemezt adott ki és több mint 60 filmben szerepelt.

ARMENIA-US-HISTORY-GENOCIDE-KARDASHIAN-PEOPLE

Jelenleg valószínűleg Kim Kardashian a legismertebb örmény származású celeb a világon. Április közepén azért utazott Örményországba, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait apai ági rokonaival. Bár sokan idegenkednek a valóságshow sztártól, mostanában minden év áprilisában emlékeztet a népirtás évfordulójára. Édesapját onnan ismerhetjük, hogy ő védte a gyilkossággal vádolt OJ Simpson amerikai focistát 1995-ben.

TENNIS-IPTL-SIN

Ha egykori felmenője, félve az atrocitásoktól, nem változtatja meg nevét, André Agassian-nak hívnák a 44 éves teniszcsillagot. Agassi édesapja iráni születésű örmény volt. A sportoló azután kezdett komolyabban foglalkozni örmény gyökereivel, hogy 2006-ban visszavonult a profi teniszezéstől.

ARMENIA-RUSSIA-LAVROV

„Örmény vér folyik az ereimben” – nyilatkozta korábban az orosz külügyminisztérium 65 éves vezetője. Oroszország egykori ENSZ-nagykövete, Szergej Lavrov orosz anyától és örmény apától született Moszkvában.

AUTO-FORMULAE-ARG-RACE

Marie-Rose Karatchian édesanyja Franciaországba menekült a népirtás elől, ahol megismerte későbbi férjét. Unokája a ma hatvan éves Alain Prost. A négyszeres bajnok 1987 és 2001 között uralta a száguldó cirkuszt.

ARMENIA-TURKEY-HISTORY-GENOCIDE-SYSTEN OF A DOWN-CONCERT

Amikor április 24-én megkezdték a hivatalos megemlékezéseket az örmény genocídiumról, Jerevánban ingyen koncertet adott a System of a Down. A metal csapat énekese, Serj Tankain Libanonban született örmény szülőktől és öt éves korában költöztek Los Angelesbe. A zenekar további három tagja szintén örmény származású.

Képek: Europress/AFP

(Visited 180 times, 10 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez