Harmincegy év bujkálás után Brazíliában bukott le a Camorra kápója

Több mint harminc év bujkálás után a brazíliai Refice városában kattant a bilincs Pasquale Scotti, az egyik leghíresebb olasz maffiaszervezet, a Camorra egykori vezetőjének csuklóján. A hazájában rettegett maffiózót akkor tartóztatták le a hatóságok, amikor jó családapaként éppen az iskolába kísérte gyerekeit.

A brazil rendőrség szerint Pasquale Scotti jelenlegi családjának nem volt tudomása az 56 éves férfi sötét múltjáról, az egykori maffiózó ugyanis Francisco de Castro Visconti álnév alatt tisztes kereskedőként és egy mulató résztulajdonosaként élte életét a latin-amerikai országban.

Valóban, a most letartóztatott Scotti vajmi kevéssé hasonlít az Olaszországban a nyolcvanas években kiadott körözésen publikált fotókhoz. Az egykor dús bajszú, tömött fekete hajú férfi ma kopaszodó, deres körszakállú, szemüveges, középosztálybeli családapára emlékeztet.

Mint kiderült, Olaszország egykor legkeresettebb bűnözője még 1986-ban érkezett Brazíliába, ahol a diszkréciót ígérő Recife városában telepedett le. A férfi 1995-ben kötött házasságot egy brazil hölggyel, akitől két gyereke született.

Scotti letartóztatása egyébként a helyi hatóságok szerint egyszerű rutinfeladatnak bizonyult. Miután a férfi reggel elhagyta otthonát, négy rendőr közelítette meg, majd közölték vele, hogy az Interpol körözése alapján őrizetbe veszik. Scotti ezután a rendőrök társaságában elkísérte gyerekeit az iskolába, majd minden fennakadás és ellenkezés nélkül követte a rendőrök utasításait.

Jóllehet Brazíliában nincsen priusza, hazájában 2005 januárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 26 rendbeli gyilkosság, zsarolás és lőfegyverrel való visszaélés vádjával. Az olasz hatóságok szerint Scotti közeli kapcsolatban állt Raffaele Cutolóval, a “Nuova Camorra Organizzata” egykori vezetőjével, aki jelenleg többszörös életfogytiglani büntetését tölti.

A most hidegre tett Scotti talpa alatt a nyolcvanas években lett egyre forróbb az olasz föld, majd miután a hatóságok letartóztatták, egy rokona segítségével olajra lépett egy nápolyi kórházból. Hollétéről később csak találgattak a nemzetközi bűnüldöző szervek. Egyesek szerint a calabriai maffiához, a ‘Ndranghetához pártolt át, megint mások úgy tartották, hogy a nyolcvanas évek derekán meggyilkolták az egykori kápót.

Valójában azonban ha nem is sikerült bíróság elé állítani Scotti Pasqualét, a hatóságok annyit elértek, hogy az egykori maffiafőnök otthagyta az alvilágot, és meg sem állt Brazíliáig. És hogy miért éppen ott telepedett le a Camorra egykori vezetője? A válasz nagyon egyszerű. A dél-amerikai ország akkoriban ugyanis rendre visszautasította az európai országok kiadatási kérelmeit. Többek között a nyolcvanas években a cheddingtoni postavonat “nagy vonatrablás” néven elhíresült kifosztásával vádolt Ronnie Biggs is Rióban telepedett le.

Scotti balszerencséjére azóta a brazil rendőrök jóval készségesebben működnek együtt európai kollégáikkal, így a Camorra erős emberét minden bizonnyal Olaszországba szállítják majd, hogy ott feleljen bűneiért.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez