A Bissau-Guinea-i határon kopogtat a halál

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Bissau-Guinea Guineával közös határán, hogy megakadályozzák az Ebola vírus beszivárgását az országba. A 2013 decemberében kirobbant nyugat-afrikai járványt mára már nagymértékben sikerült visszaszorítani, de még mindig vannak új megbetegedések, így senki sem lehet teljesen nyugodt.

A Bissau-Guinea-i kormány azután döntött a szigorú biztonsági intézkedések bevezetéséről, miután a szomszédos Guineában tevékenykedő Vöröskereszt járványügyi szakértőket küldött a két ország határához, hogy felkészüljön egy esetleges járvány kitörésére. Bissau-Guinea azon országok közé tartozik, amelyeknek sikerült elkerülniük a több ezer ember életét követelő járványt. Egészségügyi szakértők azonban jelezték, hogy az apró nyugat-afrikai ország továbbra is komoly veszélynek van kitéve, ezért szükséges mielőbb meghozni az óvintézkedéseket.

A határokon ezért orvosok és ápolok vizsgálják át az átkelőket, mindenkinek kötelező lesz átesnie a vizsgálatokon és betartania a szigorú higiéniai követelményeket. A két ország között ugyanis nagy az átjárás, és legalább egy Ebola-gyanús személyről tudnak már, aki nemrég belépett Bissau-Guineába  – közölte a Vöröskereszt. A WHO is tud a rejtélyes illetőről, aki a hírek szerint a közelmúltban egy ebolás áldozat temetésén is megfordult. Komoly aggodalmakra ad okot azonban, hogy a WHO-nak és a Vöröskeresztnek nem sikerült őt megtalálnia és azonosítania, az illetőnek azóta nyoma veszett.

A nyugat-afrikai járványnak több mint 11 ezer halálos áldozata van már, és legalább 27 ezren betegedtek meg. Szakértők azonban jelezték, hogy az áldozatok száma jóval több is lehet, mivel jó pár olyan esetről tudnak, amelyeket hivatalosan nem jelentettek vagy regisztráltak a helyi hatóságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez