Adóparadicsomoknak adott vízummentességet az EU

Brüsszelben május 28-án az EU ünnepélyes keretek között vízummentességi megállapodást írt alá egy sor apró, ám nem érdektelen csendes-óceáni, karibi és dél-amerikai állammal. A most szignózott megállapodás értelmében Saint Vincent, a Grenadin-szigetek, Szamoa, Saint Lucia, Vanuatu, Grenada, a Dominikai Közösség, valamint Trinidad és Tobago állampolgárai 90 napra vízum nélkül utazhatnak az EU-ba, akárcsak az európaiak ezen országokba..

A megállapodást az EU részéről Zanada Kalniņa-Lukaševica, Európa-ügyi államtitkár, Dimitris Avramopoulos bevándorlásügyi biztos, az ACP-országok (afrikai, karibi és csendes-óceáni országok) képviseletében pedig a 7 állam képviselői írták alá.

A bevándorlási szabályok lazítása Zanda Kalniņa -Lukaševica értelmezésében előremozdítja a népek közötti kapcsolattartást, a turizmust, és természetesen a gazdasági kapcsolatokat. Olyan szempontból érthető a lépes, hogy kétségkívül az említett országokból nem tódulnak majd munkavállalók milliói az Európa-erődbe, és minden bizonnyal a paradicsomi kis államok kitűnően alkalmasak a koktélszürcsölése és a napfürdőzésre is. Felmerül azonban a kérdés, hogy miféle gazdasági kapcsolatokat ápolnak majd az EU-val az említett államok?

Kevéssé valószínű, hogy a kitűnő szamoai tárót vagy a kopra előtt hatalmas európai piac nyílik majd, bár a vanuatui kava importján valóban érdemes lenne elgondolkodni. Az azonban mindenképpen figyelemreméltó, hogy a most vízummentességet kapott országok egytől egyig közismert adóparadicsomok. Azaz végül is nem, mert 2009-óta a korábban adóparadicsomnak bélyegzett országok sorra kötötték az OECD nemzetközi adózási szabványainak megfelelő kettős adózást elkerülő egyezményeket (DTA), így e lista mára kiürült, az államokat pedig immár Kis Pénzügyi Központként (SFC) ismerjük.

Ahhoz pedig igazán rosszmájúnak kell lenni, hogy valaki arra gondoljon, hogy egyes vezető európai lobbyk számára Vanuatu azért fontos, mert ott jól el lehet rejteni a nehezen összekuporgatott milliókat. De ne legyünk gonoszak, nézzük a dolog pozitív oldalát! Vanuatu például sok felmérés szerint a világ legboldogabb országa, talán éppen azért, mert ott a jövedelemadó, forrásadó, nyereségadó, örökösödési adó vagy árfolyam-szabályozás nem létező fogalmak. (Fotó: korrupedia)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez