Találka az Európa Pontban

2015-öt az Európai Unió a fejlesztés európai évének nyilvánította. Az eseménysorozat magyarországi megnyitó rendezvényét az Európa Pontban tartotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

Az EU történetében első alkalommal nem valamely belső uniós téma szerepel az Európai Év fókuszában, hanem a külső tevékenység egy fontos aspektusa, a nemzetközi segítségnyújtás került központba.
A kedd délelőtti rendezvényen Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője mondott köszöntő beszédet az EYD2015 (European Year of Developement, A fejlesztés európai éve) pályázatra jelentkező civil szervezetek és a sajtó képviselői előtt.
unnamed345345435
Kovács Ádám Zoltán kifejtette, hogy az EYD2015 célja a kitűzött célok és az eddig elért eredmények bemutatása, valamint a lakosság tudatosságának növelése a tavaly decemberben elfogadott NEFE törvénnyel (nemzetközi fejlesztési együttműködés) kapcsolatban. A törvény elfogadását többlépcsős civil egyeztetés előzte meg, a beérkezett pályázatokat pedig elsősorban az alapján értékelték, hogy mennyire átgondolt kommunikációs stratégiát alkalmaznak, illetve programjukban mennyire kaptak hangsúlyos szerepet az olyan társadalmi értékek, mint a szolidaritás.
A nyertes pályázatoktól azt várják, hogy új, innovatív kommunikációs technológiákat honosítanak majd meg, valamint népszerűsítik a társadalmi felelősségvállalás intézményét a vállalati szférában.

Emellett olyan ismert embereket is sikerült megnyerniük az EYD2015 nagyköveteinek, akik a saját területükön már kiemelt eredményekkel büszkélkedhetnek. Eddig már a program mellé állt Härtlein Károly a BME fizikusa, Al Ghaoui Hesna újságíró, valamint Sena Dagadu, gánai-magyar énekesnő.
A rendezvény folytatásaként a nyertes magyar civil szervezetek képviselői ismertették röviden a tervezett és megvalósításra váró fejlesztési programjaikat. Az összesen 140 ezer euró, vagyis mintegy 40 millió forintból hat civil projekt részesülhetett: az Afrikáért Alapítvány, a HAND Szövetség, a Kultúrafrika Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Természetvédő Egyesület, valamint a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium.
A projektek olyan programokat ölelnek majd fel országszerte, amelyek többek között sportrendezvényeken, köztereken, szokatlan helyszíneken valósítanak meg figyelemfelkeltő akciókat.
Végezetül pedig egy rövid kerekasztal beszélgetés keretében a média szerepéről is szó esett a tájékozottság növelésével és a kritikus gondolkodás fejlesztésével kapcsolatban, kiváltképp a fiatalok körében. A panelbeszélgetésen Feledy Botond külpolitikai szakértő moderálása mellett Mihalicz Csilla, a Nők Lapja, Fabók Bálint, az Origo és Halmos Máté, az Index munkatársai, akik kenyai és kongói tanulmányútjaik során személyesen is megtapasztalhatták a nemzetközi segítségnyújtás fontosságát, vitatták meg a témával kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket.
unnamed534534654656
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez