Nyugdíjba mennek a drogkereső kutyák

Legalábbis azok, akik Oregonban teljesítettek szolgálatot, ugyanis július elejétől teljes mértékben legális lesz az állam területén a marihuána vásárlása és felhasználása. Itt van például Dora, egy belga juhász, aki végtelenül jól végezte eddig a dolgát, de ezek után kénytelen lesz egy börtönben kihúzni a maradék néhány év szolgálatot.

A helyzet ugyanis a következő: a drogkereső kutyák gazdái és nevelői teljes biztonsággal mondták azt, akár a bíróságon is, hogy az állat kiszagolta a gyanúsított csomagjában vagy autójában az illegális kábítószert, ennek köszönhetően kutathatták át azt. Ez ugyan önmagában ezután sem fog változni, de nem lehetnek majd biztosak abban, hogy – amennyiben marihuána is volt a lefoglalt kábítószer mellett – mit érzett meg először, ami miatt gyanús lett az átkutatott egyén.

Hiába a lefoglalt kábítószer, ha nem teljesen biztos, hogy az illegális anyagot szagolta ki az intézkedő rendőr kutyája, akkor jogtalanul kutatták át.

Emiatt aztán rengeteg állatot kénytelenek elszakítani nevelőjüktől és olyan helyekre küldeni, mind Dorát, aki egy börtönben fog szolgálatot teljesíteni, hiszen ott továbbra is illegális lesz a marihuána.Viszont összefuthat néhány elítélttel, akit korábban az orra juttatott rács mögé.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez