Hogy lehet megállítani az Iszlám Államot? – koalíciós konferencia Párizsban

Elesett Ramadi Irakban és Palmira Szíriában – előretörnek az Iszlám Állam csapatai mind a két országban. Hogy lehetne megállítani őket? A koalíciós konferencián mindenekelőtt Irak miniszterelnökétől várják erre a választ Párizsban.

Nincs könnyű dolga Irak külügyminiszterének, Haider al Abadinak, hiszen a kormánycsapatok feladták a stratégiai fontosságú Ramadi városát, amely nagyon közel van Bagdadhoz. Az is nagyon zavarja a koalíciós partnereket, hogy az Iszlám Állam elleni harcban a főszerepet Irakban nem a kormány csapatai, hanem a síita milíciák játsszák, melyeket iráni tisztek irányítanak. Ennek véget kell vetni – hangsúlyozta egy magát megnevezni nem kívánó amerikai illetékes Párizsban.

Obama elnök is elismerte, hogy a koalíció taktikai vereséget szenvedett az Iszlám Állammal szemben. Hiába a több mint ezer amerikai légicsapás, a dzsihádista szervezet májusban elfoglalta Ramadit és Palmirát. Külföldi harcosainak a száma egyre nő, már több mint 25 ezren vannak.

Mit tervez ez ellen az Egyesült Államok? A magát megnevezni nem kívánó illetékes szerint hármas terv van: egyrészt folytatják a légicsapásokat, illetve a dróntámadásokat az Iszlám Állam ellen. Másrészt fokozzák a segítséget az iraki hadseregnek, melynek kiképzését felgyorsítják. A harmadik pont a legnehezebb: politikai alkut kellene kötni a szunnita milíciákkal annak érdekében, hogy ne támogassák a terrorista szervezetet.

Ehhez nyilván arra lenne szükség, hogy a bagdadi kormány ne kizárólag a síita többség képviselőjének tekintse magát, hanem vegye figyelembe a szunnita és a kurd kisebbség érdekeit is. Nem lesz könnyű erről meggyőzni a bagdadi kormányzatot, melynek támogatottsága Irakban minimális. Közben viszont az Iszlám Állam népszerűsége egyre növekszik.

Tavaly júniusban kiáltotta ki az Iszlám Államot az önjelölt Kalifa, Abu Bakr al Bagdadi. Legyőzésére nem sokkal később megalakult a nagykoalíció az Egyesült Államok vezetésével. A párizsi konferencia egyelőre nem állapíthat meg mást, minthogy a dzsihádista szervezet visszaszorítása még évekig is eltarthat, mert Amerikát és szövetségeseit a helyszínen szinte senki sem támogatja.

Kép: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez