Újságpapír pénz helyett: leleményes bankosok Nigériában

Megsemmisítésre ítélt bankókat vágtak zsebre a nemzeti bank és néhány privát bank főnökei és munkatársai Afrika legnépesebb államában. A Nemzeti Bankban hat, a magánbankoknál 16 embert vett őrizetbe a korrupcióellenes hivatal Nigériában.

33 millió dollár ellopásával gyanúsítják őket, de valószínűleg ennél sokkal többet vágtak zsebre. Évek óta folytatták ugyanis egyszerű, de nagyon jövedelmező üzletüket. A forgalomból kivont naira bankjegyeket nem semmisítették meg – ahogy azt a törvény előírja -, hanem szépen zsebre vágták. Helyette pedig újságpapírt égettek el. Évekig csinálták ezt, míg a Nemzeti Bank egyik belső vizsgálata fel nem tárta az ügyet. Ezután lépett akcióba a korrupcióellenes hivatal, mely letartóztatta a felelősöket. Illetve nem biztos, hogy mindenkit. A nigériai sajtó arról ír: felsőbb helyeken is tudniuk kellett a főnököknek az ügyről.

Nigéria Afrika és a világ egyik legkorruptabb országa. A Nemzeti Bank korábbi elnökének azért kellett távoznia, mert kiderítette: szőrén szálán eltűnt 30 milliárd dollár az állami olajalapból. Ki nyúlta le ezt a hatalmas összeget ? A nigériai elit maga! Goodluck Jonathan elnök valószínűleg ezért is veszítette el a választásokat. Ellenfele, Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok a korrupcióellenes harcot jelölte meg az egyik legfontosabb feladatának. Nem lesz könnyű dolga, hiszen az elit évtizedeken át ahhoz szokott, hogy az állami pénzeket a sajátjának tekintse. Csakhogy most más a helyzet: az olaj Nigéria legfőbb bevételi forrása. Amióta annak világpiaci ára csökkent, lényegesen kisebb az államkincstár bevétele. A lakosság viszont hihetetlen tempóban szaporodik. A 170 milliós népesség az előrejelzések szerint 2050-ben megközelítheti az 1 milliárdot is. Ilyen körülmények között a korrupcióellenes harc kötelező – ahogy ezt Buhari elnök is hangsúlyozza. Csakhogy Nigériában is könnyebb erről beszélni, mint hatékonyan fellépni ellene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez