Buszjeggyel ingyenes a megkönnyebbülés Oroszországban

Több száz forintot is elkérhetnek a befeszült utasoktól az itthoni pályaudvarok vécésnénijei. Másképp van ez Oroszországban. Tudják is ezt most már egyre többen, hála egy kisnyugdíjasnak.

Jekatyerinburg és Talica között körülbelül négy óra alatt tehető meg az út autóbusszal. Hetente akár háromszor is leutazza ezt a távot az orvosi kezelésre járó Szvetlana Ivanova. A többi utashoz hasonlóan neki is használnia kell a mellékhelyiséget a köztes megállókban.

Kisnyugdíjasként azonban igen problémás egy nap akár többször is kifizetni a 15-20 rubeles (80-100 forintnyi) összeget a vécésnéniknek. Ráadásul teljesen fölöslegesen, hiszen a szabályok szerint érvényes jeggyel ingyen használhatók a busztársaság illemhelyiségei.

Bár nagyon jól tudta ezt Szvetlana Ivanova, a nyilvános vécék ajtajaiban strázsáló asszonyságok kérhetetlenek voltak. Az is megtörtént egyszer, hogy egészen a buszig üldözte a lógósnak vélt utast a vécésnéni, ahol aztán mindenki előtt összeszidta, amiért nem fizetett a szolgáltatásért.

Harcba kezdett az igazságtalanságot megelégelő Szvetlana Ivanova. Panaszt nyújtott be a körzeti fogyasztóvédelmi felügyelőséghez. A három évig tartó huzavona alatt körülbelül száz beadványt adott be a hivatalhoz. Végül neki adtak igazat és 24.000 rubel kártérítést.

Bár az ítélethozatal óta hősnőnk zavartalanul él jogával, hiszen már messziről felismerik a vécésnénik, a többi utasnak még mindig nem egyértelmű az ingyenes használat. Az otr-online.ru orosz hírportál és a Szabad Európa Rádió is végzett rövid közvélemény-kutatást a jekatyerinburgi buszpályaudvaron. Kiderült: a többség nemhogy nincs tisztában a szabályokkal, de egyenesen hihetetlennek tartja, hogy érvényes jeggyel joga van ingyen használni az illemhelyet.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez