A legbizarrabb ízű fagyik Japánból

Úgy tűnik, hogy tényleg itt a jó idő, így mindenki egyre gyakrabban nyal. Japánban szintén beindul a fagylaltszezon, és ahogy a japánokat ismerjük, a legfurcsább ízek is teret nyerhetnek.

Valamilyen oknál fogva továbbra is a vaníliafagyi a legnépszerűbb Japánban, de ez persze nem jelenti azt, hogy az ízek kínálata szűkült volna. Az olyan különleges fagyik, mint a zöld tea, vagy a japán szilva persze könnyen megtalálhatóak (és finomak), de mi most összegyűjtöttük a legfurcsább, legbizarrabb ízű jeges ínyencségeket, melyek közé beékeltünk egy Magyarországon is kapható darabot.

Wasabi

fagyi01

A wasabit biztosan sokan ismerik. Lehet szeretni vagy utálni: az biztos, hogy szerves része a japán konyhának. Fagyasztott formában is ki lehet próbálni. Jobb, mint reggel egy kávé, vagy egy pofon, biztos felébredünk tőle. (Wasabi: japán vízitorma vagy japán zöld torma.)

Wakame hínár

fagyi02

A tengeri hínár, ami tele van egyébként fontos tápanyagokkal és vitaminokkal, már tölcsérben is kapható.

Kamatama udon

fagyi03

Az udon búzalisztből készült vastag tészta a japán konyha egyik alapköve. Általában levesekhez használják, de ízét már fagyiként is élvezni lehet, apróra vágott zöldhagymával.

Szójaszósz

fagyi04

A szójaszósz szintén a japán konyha alapvető élelmiszerét képezi. A szójaszósz ételízesítőként használt szósz, melyet fermentált szójababpasztából készítenek, egyes változatainál a szójához búzát vagy árpát kevernek. Miért ne élvezhetnénk ezt az ízt hidegen is?

Medúza

fagyi05

Azt mondják, a medúza fogyasztása nagyon egészséges. Nos, aki mégsem kívánja megkóstolni, legalább az ízét kipróbálhatja fagyi formájában.

Apróhal

fagyi06

A whitebait gyűjtőfogalom azokra a halakra, melyeket kifejletlenül sütnek meg. Jellemzően 20-25 milliméter hosszúak. Az ilyen pici halak nagyon népszerűek Japánban, gyakran keverik össze szójaszósszal és rizzsel őket. Ilyet is láttunk már: sósmogyoró és apróhalak egy zacskóban. Na és persze a fagyi.

Mozuku hínár

fagyi07

A mozuku egy hínárféle, amit ecetes szószban szoktak fogyasztani. Ez a korábban említett Wakame hínár egy kevésbé ismert rokona, ragacsos, kocsonyás. Szárítva, főzve, és most már fagylaltként is kapható.

Tintahal tinta

fagyi08

A tintahal tintája mediterrán adalékanyag, és népszerű a távol-keleti szigetországban is. Ha már kipróbálta a tintahal tintájával készült tésztát, jöhet a tintahal-tinta fagyi is.

Rántott osztriga

fagyi09

Az osztriga, vagy japánul ’kaki’ szintén közkedvelt eledel Japánban. Rengeteg étel készül belőle, attól függően, hogy mely vidéken hogyan dolgozzák fel, de például a sült osztriga mindenhol kapható. Igen, fagylalttal és szójaszósszal is hozzájuthatunk.

Natto

fagyi10

Büdös, ragacsos erjesztett szójabab. Úgy tűnik, azokat, akik amúgy utálják ezt hagyományos japán ételt, most fagylalttal próbálják rávenni a fogyasztására.

Nos, ezek a legfurcsább, Japánban kapható fagylaltok. De ne feledjük, hogy ezen kívül még jó pár különleges ízhez hozzá lehet jutni. Én például egy pesti japán étteremben vettem az alábbi, fekete szezám-fagyit, ami mellett még zöld teás és azukibab ízű is kapható.

IMG_20150601_181529

(Fotó:RocketNews)

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez