Van akciós sírhely? Halálbiznisz Irakban

Ahogyan a halál a mindennapi élet részévé vált Irakban, úgy terjedt el a koporsókkal és nyughelyekkel kapcsolatos üzletelés. Az arab országban komoly verseny zajlik ezen a piacon, a legjobb sírhelyeket pedig az interneten hirdetik meg.

2003 óta nincs olyan hét Bagdadban, hogy a helyi lakosok ne szembesülnének az erőszakos halállal. A merényletek, leszámolások, terrorista támadások, öngyilkos robbantások, de néha a természeti csapások és a balesetek miatt kirakott fekete zászlók vagy transzparensek szinte soha nem kerülnek le a házak, az üzletek, a lámpaoszlopok és a közlekedési eszközök faláról vagy oldaláról. Ez kétségkívül rányomta a bélyegét a bagdadiakra: 1970-ben az iraki főváros még “mintaváros” volt a Közel-Keleten, de egy tavalyi felmérés alapján a legélhetetlenebb városnak kiáltották ki.

Régebben a halálról beszélni tabu volt, de mára – durván fogalmazva – igazi halálkultusz jött létre az irakiak körében, ami áthatja a hétköznapi beszélgetéseket, a művészeti alkotásokat és az üzleti szektort is. Még az ISIS elleni harcra buzdító, elviekben propagandadalok sem szólnak másról, mint a “hősi halál szükségességéről”.

Megélhetési lehetőség 

Napjainkban ennek a fajta iraki halálkultusznak az egyik legbizarrabb megjelenési formája az egyre bővülő koporsópiac és a sírhelyekkel való kereskedelem. A kiszámíthatatlan helyzet miatt mára megszokottá vált, hogy az irakiak már előre megveszik a saját sírjukat vagy bérleti díjat fizetnek egy helyért a temetőben. Néha az egész családnak – feleség, gyerekek – lefoglalják a sírhelyet. Egy, a kereskedelmi minisztériumban dolgozó hivatalnok szerint körülbelül 500 dollárt fizetnek egy temetkezési helyért, ahol átlagosan hat holtestet lehet elhelyezni.

Azonban nem mindig van elég hely egy temetőben és ilyenkor előfordul, hogy a szomszédos településekre vagy akár több száz kilométerre lévő városokba viszik eltemetni a halottat, mert csak ott kaptak helyet.  Gyakran újságokban és az internetes közösségi fórumokon hirdetik magukat a sírásók, a sírkőkészítők és a halotti lepleket varrók – ezek a szakmák bekerültek a legkeresettebb és legsikeresebb foglalkozások közé Irakban.

Ha a halál árnyékának völgyében járok is…

Ám van egy hely, ami különösen nagy népszerűségnek örvend: az asz-Szalam Völgy, a dél-iraki Nedzsef tartományban. Akár 3000 dollárt is fizetni kell azért, hogy valakit itt helyezzenek végső nyugalomra. Az asz-Szalam a világ egyik legnagyobb “nekropolisza”, majdnem 20 négyzetkilométer nagyságú, és több mint 7 millió sírkő található a völgyben. A síiták körében fontos szerepet tölt be a hely: itt található ugyanis Ali ibn Abi Tálib, Mohamed próféta kuzinjának sírja is. Ezért ők amolyan szent helyként tartják számon, ahova ha eltemetik őket, akkor Ali ibn Abi Tálib majd közbenjár értük Allahnál, és eléri, hogy ő minden bűnt megbocsásson. Már annyira fontos szerepet tölt be az asz-Szalam Völgyben való temetkezés, hogy azt a katonát vagy síita milícia tagot, akit nem itt helyeznek végső nyugalomra, közbeszéd tárgyává teszik a helyiek, és találgatnak, hogy vajon a rokonság miért nem ott temette őt el.

Ali Kaabi, egy sírásó a völgyben, naponta három embert temet el. Létrehozott egy külön Facebookos csoportot is, amit lassan már ötvenezren kedvelnek, és ezen keresztül hirdeti a szabad helyeket és a szolgáltatásait. Ezek iránt pedig nagy a kereslet: az iraki katonáktól kezdve a különböző törzsek vezetőin át egészen a leggazdagabb üzletemberekig szinte mindenki  érdeklődik az “esetleges akciók iránt”.

“Az elmúlt 15 évben úgy 5000 embert temettem el. Sokáig szegény körülmények között éltem, nem kerestem sokat. De mióta megjelent az ISIS, azóta beindult az üzlet” – nyilatkozta Kaabi az al-Monitornak. Szerinte korábban az irakiak többsége megvetéssel és lenézéssel viseltetett a sírásók iránt, de ma már más a helyzet. “Azelőtt ilyent nem lehetett, hogy az interneten reklámozzuk magunkat, mert azonnal komoly támadások és bírálatok kérésztüzébe kerültünk. Most pedig a Facebook-oldalamon – egy-két kivételtől eltekintve – a legtöbben sok szerencsét kívánnak a nekem, és a rokonok, barátok figyelmébe ajánlanak engem.” 

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez