Válasz Moszulra: 12 év után újranyitották a kifosztott bagdadi múzeumot

Az amerikai inváziót követő káoszban alaposan kifosztották még 2003-ban az Iraki Múzeumot. De sok ellopott műalkotást sikerült visszaszerezni és helyreállítani. Hivatalosan is újranyitották a bagdadi múzeumot.

Miközben az Iszlám Állam az iraki Moszulban szétveri az ottani múzeum többezer éves kincseit, a fővárosban, Bagdadban újra megnyílt a nagyközönség előtt a 12 évvel ezelőtt kényszerből bezárt nemzeti múzeum. Az időzítés nem véletlen: az ISIS civilázió elleni barbár támadására válaszolt az iraki kormány. Haidar al-Abadi miniszterelnök azt mondta: lesz majd másik válasz is, meg fogják büntetni azokat, akik felelősek a moszuli akcióért.

IRAQ-CONFLICT-HERITAGE-MUSEUM

“Azok a barbár, bűnöző terroristák megpróbálják megsemmisíteni az emberiség és az iraki civilizáció örökségét. Üldözni fogjuk őket, hogy megfizessenek minden csepp kiontott vérért és az iraki civilizáció pusztításáért” – idézi a kormányfő nyitóbeszédét a BBC.

A Moszulban összetört műkincsek az asszír és hellenisztikus korszakot mutatják, mely igen jelentős volt Irak múltjában. Egy bika gránitszobrát is tönkretették a fanatikus dzsihádharcosok. A szobor az asszír időszakban keletkezett, a párja a British Museumban található Londonban.

A kulturális örökség védelméért felelős ENSZ-szervezet a Biztonsági Tanács összehívását kérte annak megvitatására, hogyan lehetne megvédeni az iraki történelmi műkincseket. Az UNESCO-ban a műkincsrombolást ahhoz a barbár akciósorozathoz hasonlítják, amikor a tálibok 2001-ben Afganisztánban felrobbantották a hatalmas sziklába vájt Buddha-szobrokat. Akkor is az volt az indoklás, hogy az iszlám előtti civilizáció nem más, mint bálványok imádása. Irak turisztikai és műemlékvédelmi miniszterének helyettese, Husszein Rasid azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a moszuli események miatt gyorsították fel a munkálatokat, és hozták előre a bagdadi múzeum megnyitóját.

IRAQ-CONFLICT-HERITAGE-MUSEUM

 

Az Iraki Múzeumból körülbelül 15 ezer tárgynak veszett nyoma a Szaddám Huszein elnök megdöntését követő káoszban. Ebből csaknem 10 ezret azóta sikerült megtalálni. A kiállítások 7 ezer év történetét ölelik fel: Mezopotámiától, az emberiség bölcsőjétől kezdve, amely a mai Irak területén volt.

A helyzet egyébként Bagdad környékén ma sem nyugodt. A múzeum újranyitásának napján, szombaton két különböző támadásban összesen 25-en haltak meg, és az erőszak szinte mindennapos iraki főváros körzetében is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez