Alvó ügynökök segítik a “kalifátus” elleni harcot

Amikor az Iszlám Állam terrorszervezet elfoglalta az észak-iraki Moszult, az iraki hadsereg teljes visszavonulót fújt a térségben. Azonban nem minden katonai és rendőri egység menekült el: néhányan hátramaradtak és megszervezték a “kalifátus” elleni ellenállást. Ezek az egységek létfontosságú információkkal látják el Bagdadot, miközben folyamatosan bujkálnak a terroristák elől.

„Ezek a patrióta csoportok több városban, köztük Moszulban és annak környékén működnek. Folyamatosan ellátják a hírszerzésünket információkkal” – közölte al-Zamili, az iraki Biztonsági és Védelmi Bizottság vezetője. Az iraki politikus ezzel lényegében elismerte azokat a korábbi híreszteléseket, melyek szerint titkos iraki katonai és rendőri egységek működnek az Iszlám Állam által uralt nagyobb településeken.

Az „alvó ügynököknek” és az általuk létrehozott “alvó sejteknek” leginkább az a munkájuk, hogy mindenről  tájékoztassanak, amit a „kalifátusban” tapasztalnak. A dzsihadisták állásairól, mozgásairól és titkos raktárairól egyaránt beszámolnak Bagdadnak. Az iraki kormány megosztja ezeket az információkat az iraki hadsereggel, ezzel is elősegítve a légierő találati pontosságát. Az elmúlt hetekben az ISIS-nek egyre több épületét, járművét és állását semmisítették meg az iraki és a koalíciós vadászgépek, ami az „alvó sejteknek” jelentéseinek köszönhető. Ezenfelül a hatóságok és gyakran a média is sokkal pontosabb képet  kapnak arról, hogy milyen az élet a városban, innét lehet tudni például, hogy már kétszer többe kerülnek az alapvető élelmiszerek.

Az információkat általában telefonon és mobilon közvetítik, de nem ritka a kódolt e-mailek küldése sem. Ugyanakkor nem veszélytelen a vállalkozás. „Nem tudom megszámolni, hány pontos és értékelhető adatot kaptunk ezektől a bátor irakiaktól. Azonban a terroristák rájöttek arra, hogy valakik segítik Bagdadot a városból, és vadásznak utánuk. Ez az oka annak, hogy a terroristák letiltottak minden mobilhálózatot Moszulban” – nyilatkozta az AP-nek Zamili. Aki arról is beszámolt, hogy akiket elkapnak dzsihadisták, miközben „információkat adnak át az ellenségnek”, azokat helyben kivégzik.

Az iraki médiában megjelent beszámolók szerint ezek az ellenállási egységek többször összecsaptak a magányos vagy kisebb létszámú járőrökkel, dezinformációkat terjesztenek köztük, szabotálják a járműveiket és fegyvereiket is. Ilyen „alvó sejtnek” tulajdonítják az elmúlt időszakban megszaporodó támadásokat is az ISIS tagjai ellen.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez