Halálos túszejtés Bagdadban, öngyilkos merénylő a kaszinóban

Fegyveresek előbb egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak egy bagdadi bevásárlóközpont előtt, majd megrohamozták az épületet és túszokat ejtettek hétfőn. Legalább tizennyolc ember életét vesztette és ötven megsebesült a támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalt magára.

A támadás a javarészt síiták által lakott kelet-bagdadi al-Dzsadida negyed Javhara nevű bevásárló központja ellen történt a késő délutáni órákban. Az illetékesek szerint legalább négy rendőr is volt a halottak között. Az ugyancsak névtelenül nyilatkozó rendőrségi és egészségügyi illetékesek úgy becsülik, hogy 50-75 ember rekedhetett az épületben. A fegyvereseket a bevásárlóközpont tetején lehetett látni, az épületet rendőrségi és katonai erők vették körbe. Az illetékesek elmondták azt is, hogy a környező épületeket és utcákat kiürítették.

Az iraki biztonsági erők megrohamozták az épületet, a másfél órás akció alatt megöltek két fegyverest, és őrizetbe vettek négy másikat.

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta egy, interneten közzétett nyilatkozatában.

A nap folyamán egy másik súlyos támadás is történt Irakban, a szunnita többségű Dijála tartományban fekvő Mukdadíja városban. Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kaszinójában. A helyszínre érkező egészségügyi dolgozók és civilek között ezt követően egy második – gépkocsiba rejtett – pokolgép robbant, további áldozatokat szedve.

Egészségügyi és biztonsági források szerint legalább húszan meghaltak és ötvenen megsebesültek a Bagdadtól 80 kilométerre, északkeletre fekvő városban.

Ugyancsak a nap folyamán egy öngyilkos merénylő gépkocsijába rejtett pokolgépet robbantott Bagdad egyik délkeleti elővárosának bevásárló utcáján. Legalább heten életüket vesztették és tizenöten megsebesültek – közölték rendőrségi források.

Az utóbbi két támadást egyelőre egy szervezet sem vállalta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez