Újabb öngyilkos merénylet Bagdadban egy piacon – legkevesebb 11-en meghaltak

Az öngyilkos merénylő autóval érkezett a síita városrész piacára, ahol egy őr észrevette a terrorista szándékát. Rálőtt az autóra, de az öngyilkos merénylőnek sikerült felrobbantania magát.

Vele együtt legkevesebb 11 ember meghalt és sokan megsebesültek a Dzsamila városrész piacán vasárnap reggel.

Még senki sem vállalta a felelősséget, de az Iszlám Állam egyik dzsihádharcosa hasonló merényletet követett el hétfőn Bagdad egy másik síita városrészében, az úgynevezett Sadr Cityben. Akkor 32 ember halt meg és a sebesültek száma 61 volt. Az Iszlám Állam legnagyobb városát az iraki hadsereg mellett síita milíciák is ostromolják. Moszul ostroma még jobban kiélezte a szunniták és síiták ellentéteit Irakban.

Az ország lakosságának többsége síita. Szaddám Huszein idejében ők elnyomott kisebbségnek számítottak, de a diktátor bukása után hatalomra jutottak. Irakot korábban a szunniták kormányozták, akik jelentős részben az Iszlám Állam támogatói lettek. Az iraki síita milíciák szorosan együttműködnek Iránnal, mely a legnagyobb síita hatalom a Közel-Keleten. A vallási és nemzetiségi szempontból egyaránt megosztott Irak gyakorlatilag darabokra szakadt, szinte hétköznapivá váltak az olyan öngyilkos merényletek, melyek célpontja a lakosság: vasárnap reggel a piacon vásárlók között robbant fel az öngyilkos merénylő autója Bagdadban.

Fotó: piac Bagdadban, forrás: Your Middle East

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez