Mik az arcfelismerő ATM veszélyei?

Mindannyian láttunk már olyan filmet, amelyben arc- vagy retinafelismerő rendszer volt. Ezekben a filmekben ezek hibái is kiderülnek. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Kína jövőre bevezeti az arc-szkennelési technológiával ellátott ATM-eket.

Az új gépek segítségével egy gyors arcellenőrzéssel azonnal hozzá lehet majd férni a számlákhoz. A rendszer az egyedi arcvonásokat vizsgálja, ez alapján talál egyezést a számla tulajdonosa és az ATM előtt álló ember közt.

Az új rendszert a Tzekwan nevű cég fejlesztette, együttműködve a Tsinghua Egyetemmel. A szoftver az ember két szemének távolságát, az orr hosszát, a száj szélességét veszi figyelembe az azonosításkor. Ez azt jelenti, hogy ha valaki meg is változtatja a frizuráját, vagy kisminkeli magát, elméletben akkor is lehetséges az azonosítás, mert a fenti vonások egyediek és nem változnak. A kritikusok mégis alapvetően három halálos hibát látnak a rendszerben. .

Industrial and Commercial Bank Of China Makes Hong Kong Trading Debut

1. Személyiségi jogok

Az ember arcát hozzáadják egy hatalmas adatbázishoz. Ehhez nem biztos, hogy mindenki hozzájárul. Ha az embernél van egy kártya a hozzá tartozó PIN kóddal, sokkal inkább védett lehet a magánélete – mondják a bírálók. Ezen kívül a regisztráció az adatbázisba egy csomó időbe és pénzbe fog kerülni. Attól is tartanak, hogy ezeket a rendszereket fel lehet törni, akár meg is lehet változtatni a képeket és az adatokat. Így nem csak a személyiségi jogok, de a számlák is veszélyben lehetnek.

2. Mi van, ha plasztikáznak valakit?

Hogyan működhet jól az arcfelismerő rendszer, miután egy számlatulajdonos például plasztikai sebészhez megy, vagy arca átformálódik egy baleset miatt? Nem igazán praktikus ez a technológia például Dél-Koreában, a plasztika fellegvárában, ahová kínaiak is rendszeresen átjárnak, hogy megváltoztassák a külsejüket. És persze ott van a lehetősége annak is, hogy valaki egy adott emberhez hasonlóra plasztikáztassa magát, és kiürítse annak bankszámláját. Beindulhat a személyiséglopás.

3. Mindehhez a fejre van szükség

Ha már a bűnözésnél tartunk, kényes téma ugyan, de előfordulhat, hogy valakinek a fejét veszik azért, hogy megkapják az arcát. Számtalanszor láttunk már olyant a filmekben, hogy ujjakat vágnak le, vagy szemet vágnak ki azért, hogy azt használják ujjlenyomat-felismerőhöz, vagy retina-szkennerhez. Ha például egy nagyon gazdag üzletember számláihoz akar hozzáférni valaki, elég az illetőt elkapni és odanyomni a fejét a géphez. Vagy ha ez nem megy, akkor csak a fejét. Persze ez elég durván hangzik, de vajon mire nem lenne képes egy bűnszövetkezet néhány milliárdos pénzéért?

Beggar Wait For Aloms In Beijing

Ezeken túl persze van még pár vitás kérdés a rendszerrel kapcsolatban, például a családtagok többé nem használhatják egymás kártyáját, hogy pénzt vegyenek ki a bankból.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez