Obama elnök sörös reggelije, avagy kezdjük-e a napot alkohollal?

Fehér kolbászos reggelijét egy pohár búzasörrel öblítette le az Egyesült Államok elnöke Bajorországban, ahol részt vett a G7 csúcson. Vajon nem árt-e az alkohol reggel?

A szakértők többsége nemmel válaszol erre a fontos kérdésre hangsúlyozva: a modern élet a reggelit teszi a nap legfontosabb étkezésévé. A munkásosztály mind Európában, mind az Egyesült Államokban alkohollal kezdte a napot. Angliában a legutóbbi időkig a sörgyárak ingyen sörrel kínálták hajnalban a dolgozókat. Aztán jöttek a tilalmak, és az alkohol kikopott a reggeli fő fogásai közül.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen alkoholt iszunk – figyelmeztet Henry Jeffries, a világ egyik vezető alkohol szakértője. Szerinte a reggeli alkoholnak pontosan megfelelt Obama elnök egy pohár búzasöre. Kicsit bugyborékos, enyhén édes, de azért száraz és főként lendületet ad a nap elején. Mindenképp fontos, hogy egy pohárnál álljunk meg! Persze van, aki a kávé és az alkohol kombinációjára esküszik: ez a híres caffé corretto, vagyis a tömény szesszel feltöltött kávé. Ez lehet grappa vagy armagnac. Itt is az a lényeg, hogy egy pohárnál mindenképp meg kell állni, különben a nap nem lesz az igazi.

Persze ez is személyfüggő: egy szakíró megírja a nagypapa sztoriját, aki Szicíliában volt parasztgazda. Ő minden reggel hatkor megivott egy liter könnyű fehérbort, kenyérrel és gyümölcsökkel. Végül megevett egy egész citromot, és elment dolgozni. Ebéd tájban ugyancsak megivott egy üveg könnyű fehérbort. Vizet soha. Semmi baja nem volt sem a májának, sem más szervének, 95 éves koráig élt és sosem járt kórházban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez