Top 10: Afrika legjobb szafariparkjai 2015-ben

Az internetes SafariBookings.com által készített Top50-es listán négy dél-afrikai szafaripark is bekerült a legjobbak közé, de az első helyet nem sikerült megszerezniük.

A Top 50-es listát több mint háromezer beszámoló, cikk és tanulmány alapján állították össze, amelyeket turisták, újságírók és idegenforgalmi szakértők írtak. A SafariBookings társtulajdonosa, Jan Beekwilder elmondta, hogy elsősorban a turisták élményeire, tapasztalataira és véleményeire voltak kíváncsiak. A lista összeállításakor 138 afrikai szafarit vettek figyelembe, és a készítők számításba vették azt is, hogy a parkok milyen vendéglátóegységekkel, állatállománnyal és programokkal próbálják felkelteni az turisták érdeklődését. Sokak meglepetésére Dél-Afrika „zászlóshajója”, a Kruger Nemzeti Park csak a 20-dik helyen szerepel, de több olyan park is bekerült a Top 10-ben, amelyekről korábban csak ritkán lehetett hallani.

  1. Ruaha Nemzeti Park, Tanzánia

449

Ez az egyik legkülönlegesebb vadaspark egész Afrikában – állítják a SafariBookings szakértői, akik külön kiemelték a Nemzeti Park különleges természeti adottságait, hatalmas vörös homokdűnéit és nem utolsósorban gazdag állatvilágát. Elefántok, orrszarvúk és bivalyok itt nincsenek, de akadnak bőven oroszlánok és más ragadozók. A Nemzeti Park madárvilága pedig egyedülálló az egész kontinensen. Elsősorban azoknak a turistáknak ajánlják a Ruaha Nemzeti Parkot, akik fényképezni szeretnének, és kedvelik a nehéz terepet. A SafariBookings.com az ötből 4,56 pont adott a parknak.

  1. Kgalagadi Transfrontier Park, Dél-Afrika  

Kgalagadi_Transfrontier_Park_015

Nem ez Dél-Afrika legnépszerűbb szafariparkja, de ez az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb a szakértők szerint. A parkot egy dél-afrikai és egy botswanai Nemzeti Park összevonásával hozták létre. Évről-évre egyre nagyobb a látogatottsága. A vendégek terepjárókkal közlekedhetnek, és önállóan is barangolhatnak a Nemzeti Park területén. Szálláslehetőség terén kedvezőek a feltételek, és számos program is várja az érdeklődőket. (4,59 pont)

  1. Masai Mara Nemzeti Park, Kenya

ann_bottom_Maasai Mara National Reserve

Az afrikai kontinens egyik leghíresebb és legnépszerűbb nemzeti parkja, amely egyébként a Serengeti Nemzeti Park folytatásának is tekinthető, amit a Mara és a Talek folyók választanak el egymástól. A Masai Mara Nemzeti Park változatos állatvilággal és növényzettel rendelkezik. Emellett itt élnek a félnomád maszájok is, akik a legismertebb népcsoportot alkotják Kelet-Afrikában. Életmódjuk, öltözékük és szokásaik rendkívül különlegesek. A maszájok mindennapjaiba pedig szervezett programok keretében a turisták is bepillantás nyerhetnek. (4.60 pont)

  1. Phinda Game Reserve, Dél-Afrika

phinda-mountain-lodge-dining1

Kwazulu Natal tartomány legjobb vadrezervátuma, ahol már elefántokat, orrszarvúkat, oroszlánokat, leopárdokat és bölényeket is lehet látni. A vadrezervátum számos programmal várja a turistákat és lehetőséget biztosít éjszakai vadlesre is, amit csak kevés szafaripark tud nyújtani a látogatóinak Afrikában. A turistáknak viszont mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A vadrezervátum ugyanis elsősorban a dúsgazdag látogatókra rendezkedett be, ami a luxus szálláshelyek árain is meglátszik.  Mindenesetre a szakértők és a látogatók szerint érdemes ide egyszer elutazni, mert garantált élményben lesz részünk. (4,63 pont)

 6.Sabi Sand Game Reserve, Botswana  

Sabi_Sand_Game_Reserves_006

Szintén a luxus szafariparkok között tartják nyilván a botswanai Sabi Sand Game Reserve-t, ahol minden állat fellelhető, amire a turisták kíváncsiak lehetnek. A vadrezervátum egyik nagy előnye, hogy rendkívül felkészült idegenvezetők és nyomkövetők dolgoznak itt, akik részletes betekintés nyújtanak a látogatók számára a park mindennapjaiba. Emellett napi kétszeri vadlesre is van lehetőség van.  A látogatók beszámolói szerint a park egyik nagy előnye, hogy közvetlen közelről is meglehet tekinteni az állatokat, a kiszolgálás pedig első osztályú. (4,64 pont)

5.Moremi Game Reserve, Botswana

Moremi_Game_Reserve_027Az Okavango Delta egyik legjobban megközelíthető és bejárható vadrezervátuma, ahol az utóbbi időkben orrszarvúk is felbukkantak. A látogatók elsősorban azért utaznak ide, hogy oroszlánokat, leopárdokat és kafferbivalyokat lássanak. Szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a folyó menti részeken rendkívül ritka madárfajok is fellehetőek. A vadrezervátum emellett vízilovakkal, krokodilokkal, zsiráfokkal és több különleges antilopfajjal is rendelkezik. Ha szerencsénk van, akkor afrikai vadkutyát is megpillanthatunk itt – ebből már egyre kevesebb él Afrikában. (4,66 pont)

  1. Mano Pools National Park, Zimbabwe  

Mana_Pools_National_Park_015

A több sebből vérző afrikai ország egyik nagy büszkesége a Mano Pools Nemzeti Park, amit a szakértők klasszikus szafariparknak tekintenek, ahol az orrszarvúk kivételével minden állatfaj megleshető. A zimbabwei nemzeti park egyik nagy előnye, hogy lehetőséget biztosít vadvízi evezésre és horgászatra is, ami miatt nagy népszerűségnek örvend a külföldi sporthorgászok körében. A park egyik nagy hátránya viszont, hogy nincsenek rendesen kiépített utak és pihenőhelyek, ezért elsősorban a folyón keresztül érdemes bebarangolni a Mano Pools Nemzeti Parkot. (4,75 pont)

  1. Okavango Delta, Botswana  

Okavango_Delta_078

Az Okavango-mocsár a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata és egyben a világ egyik leghíresebb vadrezervátuma is. Az itt élő fajok között megtalálhatók az afrikai elefántok, kafferbivalyok, afrikai vadkutyák, a nílusi víziló, a zambézi mocsári antilop, a zsiráf, a nílusi krokodil, a leopárd, az antilop, az orrszarvú és a foltos hiéna is. Az Okovongo-delta 71 halfajnak is otthont ad, emellett remek horgászhely és vadvízi evezésre is lehetőséget nyújt. A látogatók és szakértők szerint ez az egyik legjobb vadrezervátum Afrikában, minden olyan infrastrukturális követelménynek megfelel, ami a nagyobb vendéglátáshoz szükséges. (4,75 pont)

  1. Mala Mala Game Reserve, Dél-Afrika     

915470_774690

A Mala Mala vadrezervátum földrajzilag a Sabi Sand rezervátum része, de önállóan működik, és egy része magántulajdonban van. Innen könnyen át lehet menni a Kruger Nemzeti Parkba is, amit szándékosan nem zártak el kerítéssel, hogy biztosítsák az állatok megszokott vándorlását. A vadrezervátum elsősorban az elefánt-, orrszarvú- és oroszlánlesre szakosodott, de minden más fajta állatfaj is fellehető itt, amire a külföldi látogatók kíváncsiak lehetnek. A rezervátum egyik nagy előnye, hogy jóval olcsóbb, és szinte ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a luxus botswanai Sabi Sand rezervátum. Hátránya viszont, hogy a szálláshelyeket régóta nem újították fel. (4,81 pont)

  1. Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

migration_Olakira_Lamai_safari_traveller_9jul13_pr

Afrika egyik legnagyobb és leghíresebb nemzeti parkja, ahol évente rengeteg vendéget fogadnak. A „Serengeti” maszáj nyelven azt jelenti, hogy „végtelen föld”. A Nemzeti Park területe ugyanis egy hatalmas síkvidék, füves pusztákkal és szavannákkal. 1981 óta a Világörökség része, állat és növényvilága pedig egyedülálló egész Afrikában. Több mint 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó él itt, emellett számos kelet-afrikai törzs is, ezek tagjai a terület őslakosainak számítanak. A park egyik nagy látnivalója az antilopok, gazellák és bivalyok nagy vándorlása. Évente egyszer ugyanis keresztülvándorolnak a Serengetin, hogy eljussanak délre, a Masai Mara Nemzeti Parkba, majd később ugyanazon az útvonalon visszavándorolnak. A beszámolók és a szakértők egybehangzó véleménye szerint a Serengeti minden feltételnek megfelelt ahhoz, hogy az első helyen végezzen. Szállodákból és egyéb vendéglátóegységekből nincsen hiány. Szervezett programok állnak rendelkezésre, emellett több más kikapcsolódási lehetőségre is mód van. Az árak pedig kedvezőek és megfizethetőek.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez