Fény derült a FIFA-ügy részleteire

A svájci főügyész szerint 53 esetben bukkantak pénzmosás gyanúját felvető átutalásokra a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság pályázataival kapcsolatos nyomozás során.

Michael Lauber berni sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig tíz személyt hallgattak ki. Azt sem zárta ki, hogy a továbbiakban Joseph Blattert, a nemzetközi szövetség (FIFA) távozó elnökét és Jerome Valcke főtitkárt is beidézik. A főügyész elmondta: hatalmas mennyiségű adatot kell átnézniük, ezért a vizsgálat hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

Hűtlen kezelés, hivatali visszaélés

A főügyészi hivatal emberei május 27-én, két nappal a FIFA tisztújító kongresszusa előtt tartottak házkutatást a szervezet zürichi központjában. A nyomozás a két világbajnokság odaítélésének körülményeire irányul hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával, ugyanakkor nem konkrét személyekről szól.

A hivatal munkája során felhasználta azt a 430 oldalas anyagot, melyet Michael Garcia készített a FIFA etikai eljárása során. Garcia később lemondott tisztségéről a FIFA-ban, mert munkáját nem hozta nyilvánosságra a szervezet, ráadásul az abból készített 42 oldalas jelentés Garcia szerint több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott.

Hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt vettek őrizetbe

Május 27-én nem csupán a svájci főügyészség lendült akcióba Zürichben, ugyanis amerikai felkérésre a svájci rendőrök hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Ezt követően Joseph Blatter FIFA-elnököt a botrány ellenére újraválasztották, négy nap múlva azonban lemondott posztjáról, de az új elnök megválasztásáig ellátja feladatát. A 2018-as világbajnokság rendezését Oroszország, a 2022-esét pedig Katar kapta meg.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez