Korrupció és letartóztatások a FIFA vezérkarában

Amerikai kérésre fogták el a FIFA hat vezetőjét Zürichben a svájci detektívek. Sepp Blatter elnök nincs a letartóztatottak között. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a héten tartja kongresszusát, amelyen Sepp Blatter újra jelölteti magát az elnöki posztra.

Mivel gyanúsítja a New York-i korrupcióellenes ügyészség a szövetség vezetőit? Azzal, hogy az elmúlt 20 évben több mint százmillió dollár értékben fogadtak el megvesztegetést különböző cégektől és államoktól cserébe a labdarúgó világbajnokságok megrendezésének jogaiért, illetve a média- és marketingjogokért. A vizsgálat az Egyesült Államokra és Latin-Amerikára terjedt ki. Ennek megfelelően a letartóztatottak között van Jack Warner, a FIFA ex-alelnöke és Jeffrey Webb, aki szeretett volna Sepp Blatter utóda lenni. A szövetség egyelőre nem kommentálta az ügyet. A svájci rendőrség annyit közölt, hogy a letartóztatott FIFA főnököket hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyeit már korábban is vizsgálták, főként annak kapcsán, hogy Katar, melynek futballmúltja nulla, hogyan kaphatta meg a foci világbajnokság rendezésének jogát 2022-re? Nem világos, hogy a mostani vizsgálat kiterjed-e erre az ügyre is, vagy csak az Egyesült Államokkal és Latin-Amerikával kapcsolatos korrupciógyanús esetekre. A svájci rendőrség annyit közölt még, hogy az amerikaiak listáján tíznél több név szerepelt. Így lehetnek még néhányan a FIFA vezérkarában, akik rács mögé kerülhetnek Amerikában, ahol egyre komolyabban veszik a külföldi korrupciós ügyeket is.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez