Terrortámadásra készült egy egyetemista New York-ban

Letartóztatott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy 20 éves főiskolai hallgatót, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében New York-i terrortámadások végrehajtására készült – közölték amerikai híroldalak.

A keleti parti metropolisz Queens városrészében élő 20 éves diákra, Munther Omar Salehre három hónappal ezelőtt online tevékenysége miatt figyeltek fel a szövetségi hatóságok. Saleh egyebek között arról írt, hogy az al-Kaida terrorszervezet “túlságosan mérsékeltté” szelídült, és dicsőítette azt a két merénylőt, aki életét vesztette texasi Garlandban Mohamed próféta karikatúráiból megrendezett kiállítás elleni sikertelen terrortámadásban.

Saleh az interneten felajánlotta, hogy IÁ-szövegeket fordít le és tanulmányozta a pokolgép-készítés módszereit is. A komputerén kuktafazék-bombák készítésének leírására bukkantak, és találtak több turisztikai látványosságról készült fotókat is, amelyek a hatóságok szerint támadásainak célpontjaivá válhattak volna.

Két alkalommal terepszemlét tartott a George Washington hídnál. Egy beépített szövetségi ügynöknek elmondta, hogy IÁ-stílusú dzsihádot kíván folytatni New York város területén.

A vádlott először szombaton jelent meg a bíróságon. Egy autópályán tartóztatták le, ahol futni kezdett az őt követő, jelöletlen rendőrségi autó felé.

Kedden amerikai híradások arról is beszámoltak, hogy az arizonai Phoenixben vádat emeltek a 43 éves Abdul Malik Abdul Kareem ellen, aki szállást adott a garlandi karikatúra-kiállítás elleni támadásban részt vevő Nadir Soofinak és Elton Simpsonnak, valamint fegyverrel látta el őket. A vádirat szerint mások is érintettek voltak az ügyben, ezzel kapcsolatban azonban más letartóztatás vagy vádemelés egyelőre nem volt.

A korábban ittas vezetésért és fegyverrel való fenyegetőzésért elítélt Kareem, valamint Soofi, Simpson és mások január és május között lőgyakorlatokat tartottak az arizonai sivatagban. A Decarus Lowell Thomas néven született férfi, aki egy mecsetbe járt Soofival és Simpsonnal, 2013-ban vette fel a Kareem nevet.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez