Burkaégetés lesz Csádban

A csádi miniszterelnök szerint a terroristák álcaként használják a muszlim nők tradicionális öltözékét, hogy az öngyilkos merénylőik feltűnés nélkül el tudjanak vegyülni a tömegben, és működésbe hozhassák a ruhájuk alatt elrejtett robbanószerkezetet.

Csádban nemrég több mint 20 ember halt meg egy merényletben, amit a hatóságok szerint a nigériai radikális iszlamista Boko Haram terrorszervezet hajtott végre. A Boko Haram már korábban is robbantott az országban, a csádi hadsereg ugyanis aktív szerepet játszik az ellene indított katonai offenzívában. A kormány pedig a minap bejelentette azt is, hogy a terroristák ellen felállított regionális erők főparancsnokságának központja a csádi fővárosba költözik. Az USA 5 millió dollárral támogatja a főhadiszállás kialakítását és működési költségeit.

A most bevezetett szigorú terrorellenes intézkedésekről több esetben is eltérő információk láttak napvilágot. Egyes híradások szerint a csádi kormány csupán az arcot elfedő fátylak viselését és árusítását tiltotta be, míg más hírforrások az egész testet eltakaró burka tilalmáról számoltak be. A BBC pedig az közölte, hogy a kormány már utasítást is adott a rendőröknek arra, hogy a piacokról, boltokból és áruházakból gyűjtsék össze ezeket az öltözékeket, amiket azonnal el kell égetniük.

A Boko Haram terrorszervezet az utóbbi időben több merényletben is 10 és 20 év közötti lányokat vetett be, tetőtől-talpig beöltözve, hogy ártatlan ember életét oltsák ki. A lányoknak egyébként nincs sok választásuk, mert ha nem robbantják fel magukat, akkor a terroristák távirányítóval hozzák működésbe a ruhájuk alatt lapuló robbanószerkezetet.

Csád egyébként a nyugat-afrikai régió egyik legstabilabb országa, és a térség egyik legfelszereltebb hadseregével rendelkezik, amely már több regionális konfliktusban is részt vett. Legutóbb a Közép-afrikai Köztársaságban és Észak-Maliban harcolt. A csádi vezetés pedig eltökélt támogatója a nemzetközi terrorizmus elleni háborúnak. Csádnak ugyanis nem csak a Boko Harammal kell megküzdenie, hanem az egyre aktívabb AQIM ellen is fel kell vennie a harcot, amely hivatalosan az al-Kaida észak-afrikai szárnyának minősül.

Csád egyébként túlnyomórészt muszlim vallású, de a nők nem csak vallási meggyőződésből hordanak burkát, hanem azért is, hogy megvédjék magukat a tűző napsütéstől és a sivatagi homoktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez