A külügy szerint Tunézia továbbra is biztonságos

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta: a döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született.

Kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát,  ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

Kifejtette: a Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. “Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

Szijjártó Péter közölte: a külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében. A jelenlegi ismeretek szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Karthago szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.) Tájékoztatása szerint a Karthago Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazik haza, de a kifele tartó gép is visz turistákat, és az ő számukról nincs információ.

A külügyminiszter tudatta: abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten – egy kisgyermekes család és két másik utas – szombaton hazatér.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak  kimenekítését állami eszközökkel, az európai turisták charterjáratokkal hagyják el Tunéziát.

Beszámolt arról, hogy egy konzul a terrorcselekménnyel sújtott Szúszában tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal, egy másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak.

Kiemelte: a magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni. Hozzátette: “bízunk abban, hogy az utazási irodák kellően felelősségteljes magatartást tanúsítanak.”

Szijjártó Péter rámutatott: a Közel-Kelet és az észak-afrikai térség folyamatos destabilizálódása Európa mindennapi biztonságát is veszélyezteti, és az egész nemzetközi közösségnek az az érdeke, hogy Tunézia ne veszítse el a stabilitását.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez