Lányokat erőszakolt meg és gyújtott fel a hadsereg Dél-Szudánban

Lányokat raboltak el, erőszakoltak meg csoportosan és gyújtottak fel Dél-Szudánban a hadsereg és a vele szövetséges milíciák tagjai a lázadók elleni hadműveletekben – közölte jelentésében az ENSZ.

A világszervezet szerint legkevesebb 172 nőt és lányt hurcoltak el azért, hogy megerőszakolják őket. Egyiküket 3 éves gyermeke szeme láttára, miután kiráncigálták a kunyhójából – áll a jelentésben. A kormány tagadja, hogy katonái ilyent csináltak volna, de azt ígéri, hogy megvizsgálja a dokumentumot.

Az ENSZ dél-szudáni missziója, az Unmiss szerint a másfél éves polgárháború a rettenet új szintjére ért az olajkitermelő Unity államban folyó legújabb harcokban. Túlélők civilek meggyilkolásáról, fosztogatásokról, falvak lerombolásáról is beszélnek a szexuális erőszak és a lányok felgyújtása mellett. De volt olyan is, hogy izzó széndarabot tettek erővel egy asszony tenyerébe, így próbálták kicsikarni belőle, hogy merre vannak a lázadók.

Salva Kiir elnök szóvivője azt mondta a BBC-nek: az államfő nem hiszi el, hogy a katonák ilyen atrocitásokat követhettek el a saját népük ellen. Ám a jelentésben szereplő állítások “túl komolyak” ahhoz, hogy ne vegyenek róluk tudomást.

A hadsereg áprilisban indított nagy offenzívát Unity államban a lázadók ellen. Maga a polgárháború még 2013 decemberében tört ki, amikor Kiirk elnök menesztette alelnökét. Azzal vádolta meg, hogy puccsra készült ellene. Az érintett, Riek Machar ezt tagadta, aztán lázadó csapatokat szervezett a kormány ellen. Azóta több közvetítési kísérlet is volt a fegyvernyugvás érdekében a világ legfiatalabb államában, de mindegyik kudarcot vallott.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez