Nyitás 2 és fél hét múlva Havannában és Washingtonban

A kubai külügy és a Fehér Ház bejelentette, hogy július 20-ával kezdődően több mint ötven év után ismét megnyílhatnak a két ország kölcsönös diplomáciai képviseletei Havannában és Washingtonban.

Az Egyesült Államok vezető havannai diplomatája már korábban átnyújtotta az ideiglenes kubai külügyminiszternek, Marcelino Medinának Barack Obama amerikai elnök Raúl Castro kubai államfőnek címzett levelét.

Az üzenetben a két ország diplomáciai kapcsolatának fél évszázados megszakítás utáni újrafelvételéről van szó.

Raúl Castro is levelet küldött Barack Obama amerikai elnöknek, amelyben tudatta, hogy Kuba a két ország diplomáciai kapcsolatának felújítása mellett döntött és július 20-tól nagykövetségeket nyithatnak egymás országaiban.

A kubai kormány ugyanakkor nyilatkozatban közölte, hogy a diplomáciai viszony rendezéséhez szükséges a Kuba elleni amerikai gazdasági embargó feloldása, továbbá Washingtonnak vissza kell adnia a guantánamói amerikai hadtámaszpont feletti kubai szuverenitást.

Kikötötte azt is, hogy az USA-nak fel kell hagynia rádió- és tévéműsorok sugárzásával Kuba felé, be kell szüntetni felforgató tevékenységét azért, hogy minden téren normalizálódhassanak a kapcsolatok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez