Moszkva kémhajót küldött Havannába a kubai-amerikai tárgyalások kezdetére

Kikötött egy orosz kémhajó a havannai partok előtt, éppen egy nappal azelőtt, hogy elkezdődnek a történelmi jelentőségű amerikai-kubai tárgyalások.

Vlagyimir Putyin a hidegháborús időket idéző üzenetet küldött Washingtonba, amikor bejelentette, hogy új területekre is kiterjeszti Moszkva globális katonai jelenlétét. A Viktor Leonov hajó az amerikai kommunikációs adatokat figyeli, és háromnapos baráti látogatásra érkezett Havannába. Ezzel szinte egyidőben hangzott el a Kremlben Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentése, hogy Moszkva katonai jelenlétet tervez  Vietnam, Kuba, Venezuela és Nicaragua területén.

Putyin elnök egyértelmű üzenete az orosz befolyás jelenlétét hivatott az amerikai fél tudomására hozni éppen akkor, amikor Roberta Jacobson amerikai külügyminiszter-helyettest várják Havannába, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról Kubával.

A Viktor Leonov kommunikációs eszkökkel felszerelt hajó katonai és civil radióadásokat figyel, különös tekintettel az amerikai kapcsolatokra. A kémhajó rendszeresen őrjáratozik az Atlanti óceán északi  vidékén és a Karib-tengeren, és utoljára 2012-ben kötött ki Havannában.

foto: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez