9 tipp, hogyan utazd körül a Földet napi 4 ezer forintból

Melyikünk ne álmodott volna már arról, hogy fillérekből bejárja a világot? Patrick Martin Schröder ezt meg is tette. Nyolc év alatt 125 országban fordult meg. Öszesen 45 ezer dollárt költött, vagyis naponta 15-öt. Ez mai árfolyamon 4300 forint.

Tehát Patrick Schröder igazán alkalmas arra, hogy elmondja: hogyan sikerülhet minél olcsóbban körbeutazni a Földet. Először vessünk egy pillantást arra, hogy ő pontosan merre is járt. Ezt ide klikkelve tehetjük meg. Facebook oldalán fotókat is nézegethetünk az útjairól, itt. Oké. Akkor most nézzük a tanácsait. Amelyeket a Redditen osztott meg, a “kérdezz tőlem bármit” rovatban.

1. A drága országokban könnyebb keveset költeni.

Ez elsőre elég ellentmondásosnak tűnik, de azokban az országokban, ahol sokba kerül az élet, sokkal lelkesebben keresik az utazók az olcsó megoldásokat. “Európában mindig kempingbe megyek, vagy a coachsurfing jöhet még számításba. Ázsiában viszont boldogan fizetem ki a szállodaszámlát, mert kicsi. Persze többnyire az a vége, hogy ilyenkor többet költök.”

Piac Közép-Ázsiában.
Piac Közép-Ázsiában.

2. A coachsurfing a legjobb barátod.

Abban a hat hónapban, amit az Egyesült Államokban és Kanadában töltött, Schröder egyetlen centet sem adott ki szállásra. Azt mondja, mi is használjuk bátran a Couchsurfing.org vagy a Warmshowers.org oldalakat ingyen szállásért.

3. Kevéssé ismert keresőt használj, ha repjegyet nézel.

Például az Ita Software Matrix Airfare Search segíthet megtalálnod a legolcsóbb jegyeket. Némi rugalmasság persze nem árt. “Keress rá egy egész hónapra, 30 nap árait kapod meg. Válaszd ki a legolcsóbb járatot.”

4. Nem kell sok pénzt összekapargatnod az induláshoz.

Schröder beismeri, hogy szerencsés: miután egy évig gyűjtögetett a világkörüli útra, váratlanul örökölt egy házat. Amit aztán ki is adott, így folyamatosan jön belőle a pénz. De ha nem így történt volna, az sem változtatott volna sokat a dolgokon. Évente kevesebb, mint 6 ezer dollárt utazik el. Ezért három hónapot kéne dolgoznia minden évben. (Itt csendesen hozzátesszük, hogy nem feltétlenül nálunk.) Azt mondja: ha rászánjuk magunkat az útra, kezdjük apróbb megtakarításokkal. Mondjuk 20 dollárral hetente. Ez egy év alatt ezer dollár, és 2-3 hónapos utazásra elég.

A kínai agyaghadsereg.
A kínai agyaghadsereg.

5. Keress eldugott úticélokat.

Bárkinek, aki olcsón akar utazni, olyan helyek után kell néznie, ahova csak kevés turista jut el. Vagy rajta kívül egy sem. Ezt már a Business Insider-nek mondja Schröder. “Az ilyen helyeken élők egészen máshogy fogadnak. Ha a helyiek gazdag, sokat költő külföldiekhez szoktak, bizniszlehetőséget látnak benned. Viszont ha ritkán találkoznak külföldiekkel, a kiváncsiságuk kerekedik felül, és sokkal személyesebb kapcsolatokat teremthetsz. Vendég leszel, nem egy sétáló ATM.” Helyeket is javasol, olyanokat, mint az Andaman szigetek, Zimbabwe, Mozambik, Dzsibuti, Guyana, Suriname, Frrancia Guyana.

6. Az egész világra kiterjedő egészségbiztosítást kössél.

A napi 15 dolláros büdzsében ez nincs benne. Ő maga 300 extra eurót, 334 dollárt fizet évente egy olyan biztosításért, amely lehetővé teszi, hogy bármely országban felkeressen egy orvost, ha baj van.

Turistamentes helyen Nyugat-Afrikában.
Turistamentes helyen Nyugat-Afrikában.

7. Legyen nálad egy hónapra elég készpénz.

Ha letérsz a fő turista útvonalakról, többnyire nem tudod használni a bankkártyádat. Schröder a napi 15 dollárral számol, és 450 dollárt tart magánál. Azt mondja, nagyobb mennyiségű készpénz a zsebben kockázatos lehet, bár a világ sokkal biztonságosabb hely, mint azt hinnénk.

8. Próbáld meg bringával. 

Többnyire minden útból a legnagyobb tétel a közlekedés. Schröder csak akkor száll repülőre, ha ez elkerülhetetlen, egyébként két keréken gurul országról országra. Az elmúlt 8 évben 6 bringát fogyasztott el. Az elsőért 800 eurót fizetett, a másodikért százat, a harmadikért 400-at. A többit már szponzorok adták. És miután tekerni ingyen teker, a pénzt kajára költheti.

Amerika.
Amerika.

9. A legnehezebb: elhagyni a kényelmet.

Ha már úton vagy, könnyű az ismerős apró luxusok nélkül. De az, hogy útra kelj, kiszakadj a rutinból, kihívás lehet. Ott kell hagynod mindent, ami hozzád nőtt. Schrödernek például a gyors internet és a PC játékok hátrahagyása volt a legkeményebb. De hiányoznak neki a nyugati szupermarketek és a hűtő is. Amikor időnként hazatér Németországba, igyekszik minél rövidebb ideig maradni. Amikor már kezd hozzászokni a rendes konyhához, a forró csapvízhez, a gyors internethez, akkor gyorsan megint a nyakába veszi a világot.

Fotók: Facebook

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez